*Nettavisen* Nyheter.

Bekjemp uren hud

Foto: (Crestock)

Ekspertene forteller hvordan du forebygger - og gir tips til krisehjelp.

22.01.10 08:08

(SIDE2): Det er ikke bare ungdommer som sliter med uren hud. Faktisk er det slik at omtrent hver tiende voksen lider av akne. Det er forskjell på uren hud og aknehud, men den gode nyheten er at det finnes behandling uansett hva problemet er.

– Hvilken type hud man har er delvis arvelig betinget. Som barn har de fleste en veldig fin, matt hud med små porer. Barn har sjelden fet hud. Dette forandrer seg i puberteten på grunn av hormonelle påvirkninger, framfor alt av androgene hormoner. Man får da økt talgproduksjon. Den økte talgproduksjonen tetter til talgkjertelens åpning, og man kan se dette som hvite og svarte hudormer i huden. Og da først og fremst på nesen og haken, forklarer hudlege Ylva Ohlsson, ved Hudklinikken i Oslo.

Forverrer aknehuden
Når det gjelder akne så kommer ikke dette av dårlig hygiene, og det er heller ikke som mange tror smittsomt. Det er ulike årsaker til akne, men både indre og ytre faktorer kan forverre tilstanden.

– Hormonelle påvirkninger som kan gi uren hud er for eksempel p-piller, hormonspiral, menstruasjon, visse typer kosmetikk, fete kremer, visse typer medisin og sterk sol kan i noen tilfeller utløse eller forverre akne. Indre påvirkning som kan føre til uren hud kan for eksempel være anabole steroider og kortisontabletter. Også stress over lengre tid kan være en faktor, advarer Ohlsson.

Behandling av aknehud
Hudlegen påpeker at behandling av uren hud kommer an på årsaken, men har allikevel noen tips til de som sliter.

– Men man skal unngå fete kremer som tetter til porene. Man skal heller ikke klemme på hudormer eller kviser, for da blir det letter dypere inflammasjoner og arr, advarer hun.

Hun sier også at det finnes en mengder skreddersydde behandlinger som avhenger av hvordan huden ser ut.

- Man forsøker blant annet å åpne opp porene med ulike lokalbehandlende middel for å få ut talgen. Det fungerer også veldig bra å forsiktig brenne de hvite hudormene som har innestengt talg. Disse kan ellers være vanskelige å få bort. Man forsøker også å minske antallet bakterier med for eksempel middel som Dalacin eller Skinoren. Ofte kan man kombinere disse midlene, forklarer hudlegen og legger til at om man har problemer med for eksempel inflammasjoner i huden og kviser, finnes det ulike tablettbehandlinger.

Det hevdes også at lysbehandling kan være gunstig for uren hud. Lysbehandlingen foregår ofte med blått lys, og det sies at denne typen behandling dreper aknebakteriene og skal gi svært gode resultater.

- Skrubber huden i hjel
Linda Johansen har med sine skjønnhetsprodukter og -salonger etablert et solid navn i skjønnhetsindustrien. Hun har gode kunnskaper innen hudpleie, og sier at det aller viktigste om vi har uren hud er det å finne de riktige produktene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Mange med uren hud vasker, renser og skrubber i hjel huden. De hater den blanke huden og oljen og kjøper sterke renseprodukter med alkohol. Dette tørker ut hudens egen beskyttelse, og huden går inn i en krisetilstand. Den skriker «gi meg olje for pokker», forklarer Johansen.

Det er ikke uvanlig at de med uren hud, skrubber huden mye, men dette kan bare gjøre vondt verre, mener Johansen.

- Å skrubbe huden for mye, hisser opp betennelsen. Ofte kan det faktisk å bruke en oljerens være bedre enn for eksempel gelérenser fordi olje løser opp olje. Renseprodukter med salisylsyre er også veldig effektive. Produkter med bencylperoksid har en veldig god bakteriehemmende effekt, sier Johansen.

Balanse i huden
For å ikke stresse huden er det viktig å rense huden skånsomt. Å ha balanse i huden er viktig, slik at man unngår over- eller underproduksjon av olje.

- Man skal skrubbe huden skånsomt, og bruke gode kremer med mye fuktighet. Produkter med riktig pH-verdi er også viktig. Man skal overøse også uren hud med kjærlighet, sier Johansen.

Har man problemer med huden bør man oppsøke en ekspert, slik at man får gode råd og riktige produkter.

- Alle med uren hud, det vil si alle de med hud som er mer en litt blank T-sone og som får det sporadisk hormonelle utbruddet, bør gå til fagfolk. Hudpleiesalonger har produkter som er laget spesielt for uren hud, mens parfymeri ofte har mer generelle produkter. Men man skal være kresen, og stille kritiske spørsmål.

Krisehjelp
Ved krisesituasjoner har Johansen to essensielle tips.

- Gamle tips med tannkrem er bare tull. Jeg har to produkter jeg alltid har i skapet for krisetilfeller. Det ene er en tube salisylsyre, den er svært drøy i bruk og du har den i årevis om du bruker den i krisetilfeller. Det andre er Dalacin som kan for eksempel brukes på kviser som man kjenner i huden, som ligger under huden. Denne fås på resept og er et antibiotikum, og vil nøytraliserer betennelsen. Produktet virker veldig lokalt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Hudlegen forklarer at det finnes generelt tre ulike hudtyper:

Fet hud
De med fet hud har større porer eller større talgkjertler og har ofte litt blankere hud. Denne hudtypen har også en tendens til lettere å få sprengte blodkar og rødhet samt kviser i huden, selv etter tenårene.

Tørr hud
Disse har små talgkjertler og små porer, og huden kan lett bli tørr. Men de med tørr hud har ofte mindre kviser.

Blandet hudtype
De med blandet hud har ofte fete og tørre hudpartier. Man har ofte fetere hud i den såkalte T-sonen, det vil si i pannen samt sentralt i ansiktet over nesen og haken. Ofte kan man få mer uren hud og kviser i de fete områdene, eller t-sonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag