RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beklager ikke båtflyktningstans

Foto: Rob Griffith (AFP Photo)
- Dette er handelsreisende i død og forretningsmodellen deres må demonteres, raser Australias statsminister.

På fredag ble det vedtatt at alle asylsøkere som ankommer Australia per båt skal sendes videre til Papua Ny-Guinea.

– Fra nå av vil ingen asylsøker som kommer til Australia i båt, ha mulighet til å bli bosatt i Australia som flyktning, sa statsminister Kevin Rudd da han kunngjorde vedtaket sammen med Papua Ny-Guineas statsminister Peter O'Neill.

- Grusom
Vedtaket er blitt møtt med kraftige reaksjoner. Amnesty Internationals talsmann Graeme McGregor kaller den nye linjen «grusom». Han mener australske myndigheter viser forakt for landets juridiske og moralske forpliktelser.

– Husk denne dagen i historien som dagen da Australia besluttet å vende ryggen til verdens mest sårbare mennesker, lukket døren og kastet nøkkelen, sa han.

Men den australske statsministeren nekter for at vedtaket han selv har omtalt som «hardline» er å gå for langt.

Kjøpmenn i død
Ifølge BBC sa Kevin Rudd etter et partimøte mandag at myndighetene «ikke vil beklage beslutningen vi har tatt».

– Dette er handelsreisende i død og forretningsmodellen deres må demonteres, og deler av denne policyreaksjonen er å gjøre akkurat det, sa Rudd med henblikk på bakmennene som organiserer flyktingebåtene.

Rudd sier at vedtaket er en reaksjon på at stadig flere båter synker under overfarten til Australia.

Bekymret for konsekvensene
I løpet av helgen lanserte regjeringen også en opplysningskampanje myntet på landene hvor størstedelen av flyktningene kommer fra; Irak, Iran, Afghanistan og Sri Lanka, blant andre.

Myndighetene i Papua Ny-Guinea har uttrykt bekymring for konsekvensene den plutselige flyktningestrømmen vil ha for den fattige øygruppen.

Tidligere opposisjonsleder Dame Carol Kidu uttalte at Papua Ny-Guinea er et utviklingsland og ikke har tilstrekkelige tjenester på plass.

- Vi har ikke de utviklede systemene Australia har, skal hun ha sagt til the Australian Broadcasting Corporation.

Tre alternativer
Innvandringsminister Tony Burke innrømmet at asylsøkere som nektes flyktningestatus kan holdes i varetekt i ubegrenset tid på Papua Ny-Guinea.

- En, de blir i varetekt. To, de returnerer til sitt hjemland. Tre, de bosetter seg i et annet land hvor de har rett på opphold. De har ikke rett til opphold i Australia, men alle disse tre mulighetene er åpne, sa Burke til ABC radio.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere