*Nettavisen* Nyheter.

Bekrefter endring

Det er blitt en endring mellom yrkes- og fritidsfiskere, i forhold til det som genereres av penger til samfunnet.

13.06.05 18:02

TRONDHEIM (TV 2 Nettavisen): Det sier forskningssjef Øystein Aas i Norsk Instistutt for Naturforskning til TV 2 Nettavisen.

- Tidligere genererte yrkesfiskerne langt mer enn fritidsfiskerne. Det er begynt å endre seg nå. Det er gått veldig mange hus forbi at utlendinger med bobiler reiser opp langs norskekysten til fiskecamper – som er blitt stor buisness.

- Den tradisjonelle kystfiskeren blir nå fresset fra to kanter. Både fra den havgående flåten – og fra sportsfiskerne. Derfor er det flere og flere fiskere som innser verdien i å leie ut båten og sin kunnskap til fritidsfiskerne – i stedet for å dra opp fisken selv med en not, sier forskningssjef ved NINA Øystein Aas til TV 2 Nettavisen.

Han forteller videre at de store havgående fartøyene i liten grad fisker i norske farvann - og leverer fangsten til utenlandske mottak. Hvilket også gjøre verdien av dette fisket for det norske samfunnet lite.

- Turister la igjen 76 milliarder kroner i 2004. Hvor mye av dette kommer fra fiskere?

- Det er veldig vanskelig å gi noe eksakt tall på dette. Men hvis jeg skal si et tall så kan fem milliarder være et anslag. Vi har gjort noen undersøkelser på lakseelver – og kommet til et estimat på om lag halvannen milliard kroner i samfunnsverdi, sier Aas videre til TV 2 Nettavisen.

I følge tall fra fiskeridirektoratet så genererte helårsdrevne norske fartøy hvitfisk i sjøen for 4,3 milliarder kroner i førstehåndsverdi i 2003.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.