*Nettavisen* Nyheter.

Bekrefter identiteten til død 17-åring

Sikkerheten ved Torp Sandefjord lufthavn skal diskuteres etter at en 17-åring døde etter at han klarte å gjemme seg i en av hjulbrønnene på et fly som gikk til Amsterdam. Foto: Peder Gjersøe (NTB scanpix)

Nederlandsk politi bekrefter at personen som ble funnet død i en av hjulbrønnen til et fly på flyplassen i Amsterdam, er den savnede 17-åringen fra Larvik.

- Under etterforskningen ble det bekreftet at det var den 17 år gamle gutten fra Norge. Avdøde blir sendt til pårørende, skriver nederlandsk militærpoliti i en pressemelding, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Militærpolitiet er ansvarlige for grensesikkerhet, også på flyplasser.

Torsdag mente de at personen døde som følge av oksygenmangel, men dødsårsaken er foreløpig ikke bekreftet fra norsk hold.

Befaring på Torp

Luftfartstilsynet og representanter fra KLM møtte fredag representanter for Torp Sandefjord lufthavn for å gå gjennom sikkerheten etter at en 17-åring ble funnet død i en hjulbrønn.

- Vi går gjennom bildebevis og forsøker å kartlegge nøyaktig hva som har skjedd og eventuelt hva som gikk galt, sier administrerende direktør Gisle Skansen ved Torp Sandefjord lufthavn til NTB.

Skansen har en mistanke om hvordan 17-åringen kom seg inn på flyplassområdet, men vil foreløpig ikke utdype hva den går ut på.

- Vi har befaring ved rent fysiske elementer, altså gjerdelinjer, flyutstillingsplasser og så videre, og så går vi gjennom rutinene og hvorvidt de er blitt fulgt, forteller Gisle.

Rapport til uka

I løpet av neste uke vil Luftfartstilsynet presentere en rapport om hva som kan ha vært årsaken til at gutten uoppdaget kom seg inn på flyplassen og inn i hjulbrønnen til KLM-flyet som tok av om morgenen.

- Det er veldig mange sikkerhetsbarrierer for å komme seg inn på en flyplass. Her har vedkommende forsert veldig mange, og det skulle jo ikke skje, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum i Luftfartstilsynet til NTB.

Hun forteller at det er ført tre tilsyn med Torp Sandefjord lufthavn i løpet av de siste ti månedene, et vanlig antall. Rapportene fra slike tilsyn er hemmelige av sikkerhetshensyn.

Inngjerdet og overvåket

I kjølvannet av dødsfallet vil tilsynet skrive en egen rapport.

- Vi ønsker å komme til bunns i saken for å lære av feil. Dette er viktig for å hindre gjentakelse, sier Kvarum.

Den døde 17-åringen ble funnet da flyet hadde landet i Amsterdam torsdag morgen. KLM-flyet, en Embraer E-190, tok av fra Torp flyplass i Sandefjord klokka 6.20. Overvåkingsbilder fra Torp viser at en person oppholdt seg i nærheten av flyet ved 3-tiden natt til torsdag.

Hele flyplassen er inngjerdet og videoovervåket, ifølge Gisle. Han vil ikke kommentere hvorvidt noen til enhver tid følger med på overvåkingsskjermene, men understreker at Torp selvsagt følger sikkerhetskravene som stilles av luftfartsmyndighetene.

Kartlegger hendelsesforløp

Politiet har vært på Torp flyplass for å innhente bevismateriale torsdag og fredag.

- Vi samler bevismateriale for å kartlegge hendelsesforløpet og vil gå igjennom deler av dette i helgen og i neste uke. Det kan bli aktuelt med flere vitneavhør, sier etterforskningsleder Merete Torp Nilsen ved Sandefjord politistasjon til NTB.

Norsk politi har foreløpig ikke kunne bekrefte avdødes identitet, men Nilsen sa tidligere fredag at alt tydet på at det var 17-åringen som var funnet omkommet.

- Vi vet foreløpig ikke om det vil foretas obduksjon av vedkommende der, eller om personen blir sendt til Norge, sier Nilsen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.