Se video øverst: Statsminister Erna Solberg med en tydelig beskjed til ungdommen

- Denne uken har vi sett det høyeste registrerte koronatallene siden utbruddet startet. Vi ser økningen i Oslo-regionen, Drammen og Bergen. Situasjonen er alvorlig. Nye tall viser imidlertid at vi er mer i ro. Det har også vært en tydelig nedgang de siste ukene i bevegelse, men situasjonen er fortsatt usikker. Det er fremdeles behov for å bremse spredningen. Smitten øker mest i aldersgruppen 13-19 år, det bekymrer meg, sa statsministeren innledningsvis.

Les også: Nakstad: Så mange i Norge må vaksineres før ting kan bli som normalt

Hun fortsatte med å gi ungdommen en klar advarsel om hva konsekvensene kan bli, hvis flere ikke tar seg sammen.

- Dere som er tenåringer må passe på. Hold dere hjemme hvis dere er syke, og hold avstand til dem dere er sammen med. Dere skal også ha minst mulig kontakt med andre. Vi gjør dette i solidaritet med de eldre og sårbare, og at vi forhåpentligvis kan ha en noenlunde normal julefeiringen med familiene våre, fortalte Solberg,

- Avstandsbiten er nok det vanskeligste for ungdom. De som er 16,17, 19 år begynner å nærme seg voksne, og jeg skjønner at det kan være vanskelig for dem, la statsministeren til.

- Smitteverntiltak parallelt

Helseminister Bent Høie fortalte at vaksinering ikke vil få oss ut av den tøffe situasjonen med det aller første.

ALLTID OPPDATERT: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

- Smitteverntiltak vil vi fortsette å kjøre parallelt med at folk tar vaksiner. Det blir sånn i starten, sa Høie til Nettavisen.

Han kunne ikke utelukke at det blir smitteverntiltak i en eller annen form fram til høsten 2021. Det siste anslaget fra myndighetene er at vaksine kan komme en gang første halvår 2021.

Må slutte med hets

Statsministeren understreket også at folk må slutte å hetse visse folkegrupper.

- Vi hører at polakker, svensker og andre innvandrere opplever hets. Det samme med butikkmedarbeidere, det må vi slutte med, sa Solberg.

- Vi har jobbet mye med den norsk-somaliske gruppen. Mange av de som har blitt innlagt har han en minoritetsspråklig bakgrunn. Derfor må vi holde dette presset kontinuerlig for å få ut et tett og klart budskap. Det er viktig å fortsette og nå ut med informasjon til innvandrergruppene, fortalte Solberg.

Les også: Omar Elabdellaoui smittet av koronaviruset

- Jeg opplever nå at vi har et godt samarbeid med innvandrergrupper over hele landet. Helsetjenestene er også flinke til å bruke helsepersonell med innvandrerbakgrunn for å komme godt ut med informasjon, sa hun videre.

Barn og unge

Barne- og likestillingsminister Kjell Ingolf Ropstad opplyste at regjeringens mål fortsatt er å skjerme barn og unge som mulig. Ropstad snakket om en rapport som viste at tjenester til barn og unge i noen kommuner har blitt svekket.

- Nedstenging skal ikke brukes som forebyggende tiltak. Jeg vil også kalle inn fylkesmennene for å sikre at de unge får de tjenestene som de har krav på, sa Ropstad.

Les også: Friske svensker vil koronateste seg for å feste: - Veldig bekymringsfullt

Han nevnte at det kommer øremerkede midler for hjelpetelefoner og annet forebyggende arbeid.

- Det rapporteres om økende ensomhet. Til dere vil jeg si, ring en av hjelpetelefonene. Er du syk, ring fastlegen din eller 116. Det kan være redningen i en ellers mørk tid, fortalte Ropstad.

Tiltak gjennom julen

Helseminister Bent Høie fikk spørsmål om en fransk studie som viser at hurtigtestene som Norge har kjøpt, kanskje ikke er så effektive likevel.

- Vi må se på dette i norsk kontekst, og vi har tro på dette. Det er imidlertid ikke et alternativ til de testene vi allerede har i dag.

Høie tok seg også tid til å si noe mer om hvordan julen kan bli.

- Da vi la frem den andre gruppen av innstramninger sa vi det samme. Men utviklingen nå har gått i en retning som gjør at vi må være forberedt på at det kan være tiltak gjennom julen også. Det er viktig at vi ikke slipper for tidlig opp så vi mister kontrollen. Det må vi vurdere, sa helseministeren.

Utelukker ikke full «lockdown»

En slik nedstengning, der bare de helt nødvendige jobbene skal utføres, inngår i de tiltakene som regjeringen planlegger for hvis situasjonen blir verre.

- Men vi er ikke der nå, understreker statsministeren på en pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Ny koronabølge velter inn over Sverige - får kritikk for feil strategi mot pandemien

Det er andre land i Europa som har stengt betydelig mer ned enn Norge, og det ser ut til at smittetallene kan tippe nedover igjen, påpeker hun.

Økning

Det var ved midnatt natt til fredag registrert 27.216 koronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 710 meldte tilfeller siste døgn.

Det er 88 flere enn det som ble registrert dagen før, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De to siste dagene er det registrert 1.332 meldte tilfeller til MSIS.

Les også: Ingen koronasmitte i norsk pelsdyroppdrett

6995 nye tilfeller i oktober

I hele oktober måned ble det via MSIS registrert 6995 smittetilfeller, det høyeste antall siden pandemien slo til. Under halvveis inn i november er antall meldte smittetilfeller allerede oppe i 6065. Totalt er det innmeldt 26.503 smittetilfeller per torsdag denne uken.

Sist det ble registrert over 700 smittetilfeller var 3. november, da det ble meldt inn 704 smittetilfeller, det høyeste antall fram til nå.

Les også: Slik forbereder sykehusene seg på en ny koronabølge

110 koronapasienter på norske sykehus

Torsdag var det 110 innlagte koronapasienter ved norske sykehus. Det er 15 flere enn dagen før. 12 av pasientene får respiratorbehandling. Det er det samme antallet som onsdag.

Nærmere 1,9 millioner personer er til nå testet for koronavirus her i landet.

Til sammen er 285 koronasmittede personer døde i Norge siden mars, ifølge foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19 er ikke alltid mulig å slå fast. Vel halvparten, 53 prosent, av de døde er menn, og folk i 80-årene utgjør den største gruppen.

(©NTB)

Les også: Korona: Fransk studie slakter hurtigtestene Norge har kjøpt

Les også: Tallene du skal legge merke til: Ber sykehusene forberede seg på katastrofesituasjon