RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bekymret for aksjenedtur

Sist oppdatert:
Det internasjonale pengefondet er bekymret for at risikoelementer i verdensøkonomien kan skape en nedtur i markedene som vil bli langt mer alvorlig enn i mai. Les hvorfor:
Det internasjonale pengefondet (IMF) er ute med sin halvårlige rapport Global Financial Stability Report som ble presentert i Singapore tirsdag.

Ifølge Reuters mener IMF at den globale økonomien fremdeles er sterk, men risikoen for en økonomisk nedkjøling har økt. Dette, mener IMF, kan utløse en korreksjon som er mer alvorlig enn den markedet opplevde i mai.

Da falt blant annet det norske markedet tungt på svært kort tid, sammen med det meste av hva som kan karakteriseres som høyrisiko-aksjer og verdier. Blant annet ble den tyskiske valutaen trykket rett ned av det internasjonale markedet.

I rapporten fra IMF ble denne korreksjonen beskrevet som beskjeden, og igangsatt av frykt for inflasjon og høyere renter. Men korreksjonen reduserte den eksessive prisingen i flere sektorer, melder Reuters.

Kan bli verre fall

Ifølge IMF vil markedene kunne reagere med langt større kraft dersom en økt risiko skulle inntreffe som følge av høyere inflasjonspress, høyere oljepris og en raskere nedkjøling av den amerikanske økonomien.

Og markedet, mener IMF, priser i liten grad inn i markedet.

- Om en eller flere av disse risikoene materialiserer seg vil finansmarkedene kunne oppleve en større turbulens som vil stresse de internasjonale finansmarkedet. Muligens med en større innvirkning på den globale økonomien, sier Jaime Caruana som leser IMFs avdeling for penger og kapitalmarked til Reuters.

Han sa den kraftige økningen i hedgefond og kredittderivat-mekanismer har skapt nye og mer komplekse lag til finansmarkedet. Og disse har enda ikke blitt stresstestet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere