RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bekymret for miljøskader ved stadig økende bruk av veisalt

Oslo (NTB): Norske vinterveier strøs med stadig flere tusen tonn salt. Naturvernere og eksperter ber om en endring etter at vinterens saltskader på trær og matjord er større enn noen gang.

Vinteren for fem år siden passerte det årlige forbruket av veisalt 100.000 tonn, mens det de to siste vintrene har ligget på det dobbelte. Brunsvidde trær og skadelidende jordbruksområder blir resultatet.

Ifølge Per Anker Pedersen ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap på Ås er skadene etter sist vinter større enn noen gang. Naturvernforbundet, jordbruksorganisasjonen Økologisk Norge og Småbrukarlaget krever nå en endring fra Statens vegvesen, skriver Nationen.

- Veisaltet trekker også ned i grunnvannet, som er en av de viktigste innsatsfaktorene i landbruket. Det kan også være skadelig for dyre- og planteproduksjonen langs veiene, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

Stadig flere veistrekninger blir saltet på vinteren, i hovedsak på grunn av økt trafikk. Saltet kan skade planter så langt som hundre meter fra veien, både direkte på bladene og gjennom røttene.

Leder Lars Erik Hauer i vei- og transportavdelingen i Statens vegvesen sier at de er i gang med et fireårig prosjekt som skal komme opp med alternative løsninger til å gi sikre veier uten høyt saltbruk. I tillegg vil de arrangere en saltkonferanse i høst for å få innspill. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere