*Nettavisen* Nyheter.

Bekymret for Norsk filmstudio

Studiobygningen til Norsk Film er i fare etter at staten har bestemt seg for å selge. Med på lasset følger en gjeld på 35 millioner. Faren er at flere i filmbransjen blir stående uten studio.

20.06.08 11:02

Som Propaganda skrev da forslag til statsbudsjett for 2004 ble lagt frem i forrige måned, er Norsk filmstudio til salgs.

- Det finnes nok dem som er interessert i å overta de kommersielle virksomhetene i Norsk filmstudio, men neppe studiobygningene, dersom det følger med en gjeld på 35 millioner kroner, sier direktør Knud Bjørne-Larsen i Norsk filmstudio, til Aftenposten

Alle de tre filmstudioene til Norsk Film er over 90 prosent belagt resten av året, med både reklame-, TV- og spillefilmproduksjon.

Lene Løken, direktør i Film & Kino, trakk seg som styreleder for Norsk filmstudio i protest mot privatiseringsplanen. Bjørne-Larsen blir sittende.

- Det finnes ingen private filmstudioer i Norge i dag. Det er ikke økonomisk forsvarlig. Også gamle fabrikklokaler som er blitt ombygget for filminnspillinger, er blitt nedlagt, sier Bjørne-Larsen.

- Kommer det en utenlandsk investor inn, tror jeg ikke det ser ut slik som nå om fem år. Kun gjennom et statlig eierskap tror jeg dette miljøet er sikret liv om ti år, tror Bjørne-Larsen.

Store deler av Norske film- og TV-produsenters forening er imot et salg. Filmprodusenten Axel Helgeland beskriver i et innlegg i Dagbladet, Norsk filmstudio som "umistelig for filmbransjen i Norge".

Helgeland peker på at store filmstudioer i Sverige og Danmark er direkte eller indirekte eid av staten og reagerer på at Kulturdepartementet bruker EØS-avtalen som begrunnelse for at det ikke kan sanere selskapets gjeld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.