RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bekymret for sikkerheten

Hovedvernombudet har koblet Arbeidstilsynet inn fordi hun mener det er manglende risikovurdering av konsekvensene for sikkerheten til de ansatte når Ambulant Brukerstyrt Team, et tilbud til de mest utfordrende brukerne, legges ned.
Hovedvernombudet har koblet Arbeidstilsynet inn fordi hun mener det er manglende risikovurdering av konsekvensene for sikkerheten til de ansatte når Ambulant Brukerstyrt Team, et tilbud til de mest utfordrende brukerne, legges ned. Foto: Sean Murray
Hovedvernombudet og tilltsvalgt ved Nav Årstad skulle i kontaktmøte med LO om sikkerheten til de ansatte tirsdag formiddag. Før de kom så langt måtte de håndtere nok en situasjon som skaper bekymring.

Tirsdag morgen ble det igjen slått alarm ved Nav Årstad. En bruker som beskrives som ustabil og voldelig skaper bekymring for sikkerheten blant de ansatte ved kontoret.

– De fleste brukerne er greie, men vi har et lite knippe brukere som er en kjempeutfordring, sier etatsvernombud Leni Huus Hovden til BA.

– Kastet saks
Brukeren som nå skaper bekymring er ikke ukjent for de ansatte ved Nav-kontoret på Årstad. Vedkommende har tidligere vært voldelig mot ansatte ved en anledning, og ved en annen anledning skal vedkommende ha kastet en gjenstand.

Nå har situasjonen hardnet til igjen, og tirsdag morgen var det krisemøte i administrasjonen.

– Vi kommer til å be om et møte med politiet for å diskutere hvordan vi skal takle situasjonen, sier Hovden.

Vurderer å be om beskyttelse
Nav Årstad har allerede en vekter for å øke sikkerheten, men ifølge Hovden er det nærliggende at de også kommer til å be politiet om beskyttelse i forbindelse med brukeren som nå skaper bekymring.

– Det er nærliggende å tro det, ja. Vi frykter at noe kan skje, sier hun.

I begynnelsen av august ble 30 år gammel ansatt ved Nav Grorud i Oslo kommune knivstukket og drept av en klient.

Den drapssiktede 26-åringen ble varetektsfengslet i fire uker, men er ifølge politiet overført til en behandlingsinstitusjon.

Saken har fått stor oppmerksomhet i media, og blant Nav-ansatte blant annet i Bergen.

Urolig
På toppen av det hele har Bergen kommune bestemt å legge ned et tilbud som i flere år har samlet de brukerne med flest utfordringer i en egen gruppe med navn Ambulant Brukerstyrt Team (ABT).

ABT er lokalisert utenfor selve NAV-mottaket, og BA har tidligere skrevet om brukere som har fortvilet over avgjørelsen om å avslutte dette arbeidet.

– Vi skulle helst sett at dette tilbudet ble styrket, fordi det virker, men i stedet har de bestemt å legge det ned, sier Hovden.

At disse brukerne nå tilbakeføres til sine opprinnelige Nav-kontorer i de ulike bydelene, gjør at Hovden nå er enda mer bekymret for sikkerheten.

– Jeg er sliten av å ikke bli hørt og møtt av administrasjonen i kommunen, og av å være urolig for morgendagen, vedgår hun.

AMBULANT BRUKERSTYRT TEAM

- Prosjekt K startet i 2006 som et samarbeidsprosjekt mellom Bergen kommune og Stiftelsen Bergensklinikkene.

- Prosjekt K ble avsluttet som planlagt i 2009, og er fra 2010 videreført som ordinært tiltak i Bergen kommune under navnet «Ambulant Brukerstyrt Team». 15 brukere var i juli under ordnigen

- I ABT er ideen at brukeren er ekspert på seg selv. Ansatte og brukere har skrevet boken «Brukeren som veileder», som også er blitt pensumbok.


– Eksplosiv økning av trusler
Ved Nav Årstad fortelles det nå om tiltakende frykt og engstelse blant de ansatte.

Sylvia Gravdal er plasstillitsvalgt ved Nav Årstad, og Nav-ansvarlig i klubbstyret til Fellesorganisasjonen (FO) i Bergen.

– Mine medlemmer som har jobbet lenge i Nav forteller om en eksplosiv økning i vold og trusler de siste årene. Det har også vært en endring i holdningen til brukere når vi snakker med dem på telefonen, sier hun til BA.

Gravdal tror bakgrunnen for endringene som medlemmene beskriver, er et resultat av flere ting.

– Det som skjer i samfunnet har ringvirkninger inn til oss. Det handler om brukernes forventinger og behov, hvordan media fremstiller Nav, og brukernes fordommer og erfaringer fra tidligere kontakt med Nav. De opplever at de må kjempe for rettighetene sine, forklarer hun.

Gravdal jobber selv som saksbehandler, og forteller at også hun har mottatt trusler over telefonen.

– Vi kjenner det på kroppen hele tiden, sier hun.

Drapet på en Nav-arbeider i Oslo påvirker ikke bare de ansatte, men også de rundt dem, ifølge Gravdal.

– Det har en påvirkning, og for eksempel ser vi at barna til de ansatte blir engstelige, sier hun.

Har koblet inn arbeidstilsynet

Hovedvernombud Leni Huus Hovden har nå koblet inn Arbeidstilsynet fordi hun opplever at de ikke blir møtt av administrasjonen på bekymringer knyttet til arbeidsmiljøet og belastningene rundt den aktuelle brukergruppen.

– Jeg har blant annet tatt opp utfordringene ved en rask nedleggelse av ABT-teamet, og det jeg opplever som manglende risikovurdering opp mot arbeidsmiljøet ved avvikling og videre håndtering av denne gruppen brukere, sier hun.

– De er mennesker som har rett til ytelser i NAV. Spørsmålet er hvordan de skal få sine tjenester og fra hvem, uten at det går på bekostning av sikkerhet for ansatte, sier hun.

Foreslår tre tiltak

Tirsdag var det dialogmøte mellom FO, verneombudet ved Nav Årstad, ledelsen ved Nav Årstad, Audun Lysbakken (SV) og Ruth Grung (Ap). FO har foreslått tre konkrete tiltak etter drapet på den kvinnelige Nav-ansatte i Oslo:

- En forskrift til Arbeidsmiljøloven om vold og trusler om vold

- Et forbud mot alenearbeid der risikoen vurderes som stor

- Vold og trusler om vold må defineres som yrkesrelatert skade i forhold til sykdom og uførhet

Flere saker siste år
Det siste året har BA skrevet om flere volds- og trusselsaker ved Nav-kontorer i Hordaland. I løpet av ni måneder i fjor var det registerert 106 slike saker i fylket.

I desember ble en mann blant annet pågrepet for å ha ringt inn en bombetrussel mot et sentrumsnært Nav-kontor.

– Vi har fått et varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet som vi i dag har svart på, og vi vil fortsette å ha dialog opp mot hovedverneombudet, sier kommunaldirektør Magne Ervik.

Denne saken er levert av Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere