RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bekymret for villaksen

Norges Jeger og Fiskerforbund er sterkt bekymret over villaksen. Det skriver organisasjonen i et åpent brev til fiskeriminister Helga Pedersen.

av Bjarne Oppegård, generalsekretær, Norges Jeger- og Fiskerforbund

Norge har et internasjonalt ansvar for å ta vare på villaksen. Vi har i dag historisk svake bestander av villaks. Dette til tross for at det gjennom en rekke år har vært vedtatt og iverksatt en rekke tiltak for å snu den negative utviklingen. Dette er det faglige grunnlaget for at Direktoratet for naturforvaltning nå foreslår harde begrensinger på fisket etter laks, både i elv og i sjø.

Hvert femte år revideres forskriftene for regulering av fisket etter laks både for elvene og for sjølaksefisket. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) registrerer at fiskermyndighetene med fiskeriminister Helga Pedersen i spissen har valgt å benytte denne prosessen til å stille spørsmålstegn ved hele det faglige grunnlaget for reguleringene. Med dette mildt sagt oppsiktsvekkende utgangspunktet hevder fiskeriministeren at det ikke er nødvendig å regulere sjølaksefisket slik som Direktoratet for naturforvaltning (DN) har fremmet forslag om. Dette på tross av at DN bygger sine forslag til reguleringer på det faktagrunnlaget som blant annet ICES, det internasjonale havforskningsrådet, har lagt fram. Det er med andre ord faglige råd fra internasjonalt anerkjente forskere som det nå blir reist tvil om. Fiskerimyndighetenes beskrivelse av villaksens situasjon og behovet for reguleringer av fisket kan i beste fall kalles misvisende. Det er et faktum at det er truede og sårbare bestander av villaks i alle landets regioner. Så også i de regionene som generelt sett fortsatt gir brukbare fangster dersom en ser bort fra enkeltvassdrag. Det er disse bestandene reguleringene prøver å ta hensyn til.

Elvefiskerne tar ansvar
I forslaget til nye reguleringsforskrifter er det lagt opp til innstramminger både for sjølaksefisket og for fisket etter laks i elvene. Det har vært bred politisk enighet om at dette byrdefordelingsprinsippet skal legges til grunn. Elvefisket reguleres gjennom egne fylkesvise forskrifter, mens DN gjennomfører en separat høringsprosess som grunnlag for fastsettelse av en felles forskrift for reguleringer av sjølaksefisket for hele kysten. Målsettingen er at disse reguleringene totalt sett skal kunne bidra til en positiv bestandsutvikling for villaksen og dermed også gi grunnlag for en fortsatt høsting av villaksressursene.

Sportsfiskerne og grunneierne i elvene aksepterer å ta sin del av byrden. I mange elver er det satt døgnkvoter på helt ned til en laks per fisker per dag. I Hordaland er over halvparten av alle laksevassdragene stengt for alt fiske, på grunn av svake laksebestander.

Dessverre ser fiskeriforvaltningen og næringsinteressene knyttet opp til villaksfiske i sjøen ut til å vise liten reell vilje til å ta inn over seg hvor kritisk situasjonen er, og foreta nødvendige innskrenkinger i fisket. NJFFs inntrykk når det gjelder sjølaksefisket med faststående redskap, er at næringsinteressene langs kysten viser liten vilje til å ta tilsvarende ansvar.

Må erkjenne alvoret
NJFF forutsetter at også fiskerimyndighetene er villige til å akseptere det faglige grunnlaget for de foreslåtte reguleringene, deriblant de klare rådene ICES har gitt om reduksjoner i fiske på blandede bestander. Dermed må de også erkjenne behovet for at fisket på blandede bestander av laks i sjø må reduseres betydelig sammenlignet med dagens situasjon. Det er viktig å understreke at dette ikke handler om å frata noen grupper deres rettigheter, men om å regulere mulighetene til en aktiv utnyttelsene av rettighetene for en periode fordi hensynet til ressursgrunnlaget tilsier det.

Finnmark har fått en spesiell fokus i den pågående behandlingen av reguleringene i laksefisket både i elv og sjø. Reguleringsforslagene er ikke strengere der enn ellers i landet, snarere tvert om. NJFF viser til den omfattende dokumentasjonen som foreligger om bestandsstatusen i en rekke vassdrag i Finnmark og som viser at det nå må iverksettes nye reguleringstiltak for å verne om villaksestammene i Finnmark. Denne dokumentasjonen er sammenfattet av ledende lakseforskere på oppdrag fra Miljøverndepartementets fagdirektorat for lakseforvaltning, Direktoratet for naturforvaltning.

NJFF er opptatt av at en bærekraftig forvaltning av villaksbestandene på sikt vil gi økt avkasting til beste for både rettighetshavere og for fritidsfiskere.

Si din mening under saken

Se flere debatter her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere