*Nettavisen* Nyheter.

Bekymret over antall korona-kontakter

Nils Christian Karlsen så et enormt informasjonsbehov, og lagde nettsiden koronasjekk.no, der du, gjennom å svare på noen spørsmål, kan få informasjon om hvordan du skal forholde deg i koronakrisen.

Nils Christian Karlsen så et enormt informasjonsbehov, og lagde nettsiden koronasjekk.no, der du, gjennom å svare på noen spørsmål, kan få informasjon om hvordan du skal forholde deg i koronakrisen. Foto: (privat)

Lege Nils Christian Karlsen er en av legene bak Koronasjekk.no. Dataene de har samlet inn, bekymrer ham.

26.03.20 10:03

På litt over én uke har over 40.000 nordmenn registrert seg på Koronasjekk.no og gitt tillatelse til at dataene kan brukes til forskning. Hvor mange som har vært innom siden, vet ikke lege Nils Christian Karlsen. Første dag registrerte de 45.000 innom, men så stoppet de bruk av cookies av personvern-hensyn.

Følg utviklingen av koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio.

Koronasjekk.no er et nettverktøy som gir råd om hvordan du skal forholde deg til koronakrisen. Nettsiden forholder seg til rådene fra Folkehelseinstituttet (FHI). Gjennom å svare på enkle spørsmål, får du vite hvordan FHIs råd berører deg.

Bekymret

Spørsmålene gir også god informasjon, og det er spesielt ett tall som bekymrer Karlsen.

- Først må det sies at disse tallene et utsatt for seleksjonsbias, som betyr at man må anta at de med symptomer har en større sannsynlighet for å gi oss data enn de som føler seg helt friske. Tallene må derfor tolkes med stor varsomhet, sier han og fortsetter.

Les også: Koronakrisen kan ha overraskende effekt: - Nå har vi et felles prosjekt (+)


- Men det er et tall som bekymrer meg dypt. For øyeblikket opplyser 4.644 av 40.883 personer, altså 11,4 prosent, at de har hatt nærkontakt med noen med bekreftet covid-19, sier Karlsen.

- Ikke mulig å stoppe

- Hvis vi legger de tallene til grunn, så er myndighetenes tiltak fortsatt høyst nødvendig for å få ned smittekurven, sier han og legger til.

- Det vil overraske meg hvis vi er tilbake til normalen før 17. mai.

Mandag sa områdedirektør for smittevern i FHI, Geir Bukholm, at det ikke er mulig å stoppe epidemien, og at sterke virkemidlene vil være nødvendig i flere måneder fremover, sett ut fra et smittevernfaglig ståsted (les egen sak).

Han tror ikke det er mulig å stoppe sykdommen. Målet er å unngå at mange skal bli svært syke samtidig, og dermed overbelaste helsevesenet.

Les også: Aksjeekspertene: - Kjøper du disse aksjene nå, skal det mye til å tape penger (+)

Karlsen og hans team har laget et enkelt system for smittesporing. Både dette systemet og nettstedet koronasjekk.no har de tilbudt norske myndigheter helt gratis.

- Det er naturlig og forståelig at man blir sliten av en dugnad som varer på ubestemt tid, men behovet for disse tiltakene fra myndighetene kan nesten ikke understrekes nok. Koronaviruset har vist seg å være både smittsomt og dødelig nok til å få helsetjenestene i knestående allerede før påske hvis mange nok gir opp dugnadsånden

Så informasjonsbehovet

Nettstedet koronasjekk.no ble laget for å dekke et enormt informasjonbehov om koronasmitte i Norge. Det kom blant annet til syne da Oslo kommune i forrige uke sendte ut sms til alle i byen, og dem om ikke å oppsøke eller ringe legevakt - dersom de hadde milde symptomer på koronaviruset (les egen sak).

- Mange av spørsmålene kunne man finne svar på ved noen få klikk inn på FHIs nettside, sier Karlsen til Nettavisen.

Les også: Koronasmittet lege: Vær obs på dette symptomet

Med seg på laget har han blant to andre leger med doktorgrad og en master i kontroll av smittsomme sykdommer. Alle fra MedEasy, som er en nettbaserte utdanningstjenesten for helsepersonell.

- Ser du noe positivt i det som skjer?

- Det mest positive jeg observerer er hvor godt helsetjenestene har rukket å forberede seg faglig og beredskapsmessig, tross åpenbar mangel på ressurser. Jeg opplever en helt enorm dugnadsånd blant mine kollegaer i hvitt. Nylig eksemplifisert av tusenvis av konstruktive kommentarer og innspill i testfasen forut for lansering av koronasjekk.no. Innstillingen er at dette skal vi klare, så lenge smittekurven holdes flat, sier Karlsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag