Gå til sidens hovedinnhold

Bekymret over mange tenåringsmødre

London (NTB): 7,3 millioner tenåringsjenter blir hvert år mødre, og i utviklingsland er hver tredje av dem 14 år eller yngre.

Hvert år dør 70.000 tenåringsjenter på grunn av komplikasjoner knyttet til graviditet og fødsel, konstaterer FNs befolkningsfond (UNFPA) i sin årsrapport.

Titusenvis av andre må slite med inkontinens og andre helseskader som de pådrar seg under fødselen. Ofte dør også tenåringsmødrenes barn under fødselen.

- For mange innebærer dette alvorlige konsekvenser for liv og helse, manglende skolegang og deltakelse i samfunns- og arbeidsliv. I utviklingsland er graviditet og fødsel blant hovedårsakene til at jenter mellom 15 og 19 mister livet. For jenter under 15 er risikoen enda høyere, sier statssekretær Hans Brattskar (H) i Utenriksdepartementet.

Fattigdom, barnebryllup, manglende utdanning og tilgang til prevensjon og seksualopplysning er blant de underliggende årsakene til de mange tenåringsgraviditetene i verden, slår UNFPA fast.

- Norge har derfor et stort engasjement for unge jenters rettigheter og helse i utviklingsland. Det er viktig med forebyggende innsats mot tidlige graviditeter og tvangsekteskap, som er fundamentale brudd mot barn og jenters menneskerettigheter, sier Brattskar. (©NTB)

Reklame

Husker du disse to idiotene?