RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beleirede terrorbrødre vil dø martyrdøden

De terrormistenkte brødrene har tatt et gissel og skal ha sagt til fransk politi at de vil dø martyrdøden. Spesialstyrker omringer trykkeriet nordøst for Paris der de forskanser seg.
De terrormistenkte brødrene har tatt et gissel og skal ha sagt til fransk politi at de vil dø martyrdøden. Spesialstyrker omringer trykkeriet nordøst for Paris der de forskanser seg. Foto: Pascal Rossignol
Sist oppdatert:
Spesialstyrker omringer trykkeriet nordøst for Paris der de forskanser seg.

De terrormistenkte brødrene har tatt et gissel og skal ha sagt til fransk politi at de vil dø martyrdøden.

Gisseldramaet utspiller seg i et trykkeri i den lille byen Dammartin-en-Goële, bare tolv kilometer fra Paris' hovedflyplass Charles de Gaulle, ifølge politikilder.

En talsperson for innenriksdepartementet sier til franske medier at Frankrike er «nesten sikre» på at gisseltakerne er de to som er mistenkt for å stå bak terrorangrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo.

Nettavisens journalist Simen Lønning rapporterer fra Frankrike. Det var et enormt politioppbud da Lønning ankom Dammartin-en-Goële, landsbyen nordøst for Paris, der politiet og militære styrker nå aksjonerer i forbindelse med jakten på de mistenkte terrorbrødrene.

Chérif (34) og Said Kouachi (32) skal ha forskanset seg inne i et trykkeri i småbyen som ligger rundt 50 kilometer nordøst for Paris. De er fredag ettermiddag omringet av politiets spesialstyrker.

– Oppleves som krig

En politikilde bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at de antatte gjerningsmennene har tatt et gissel, og ifølge ubekreftede meldinger i flere medier skal det være en kvinne.

Målet skal være å ta Kouachi-brødrene levende. Det antas at mennene er tungt væpnet, og at de ikke har planer om å overgi seg, skriver Le Figaro.

En innbygger i Paris forteller at de dramatiske hendelsene oppleves som om Frankrike er i krig.

– Men vi vet ikke hvem fienden er. Det er det som gjør det skummelt, sier Jean Claude Baba til NTB mens han er ute og går tur med hunden sin i nærheten av lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo.

– Vil dø martyrdøden

Fransk spesialpoliti startet ved 10-tiden forhandlinger med de to gisseltakerne, melder franske iTélé, ifølge Le Figaro. I kontakt med politiet skal de terrorsiktede brødrene Kouachi ha uttrykt at de ønsker å dø martyrdøden, melder franske medier.

Samtidig bekrefter en kilde i politiet til AFP at det er en forbindelse mellom brødrene og personen som skjøt og drepte en politikvinne i en forstad sør for Paris torsdag.

Natt til torsdag jaktet opp mot 90.000 politifolk og soldater på brødrene i et stort skogområde rundt 40 kilometer unna Dammartin-en-Goële.

Biljakt og skyting

Fredag morgen kapret brødrene en Peugeot 206 fra en kvinne som sier hun gjenkjente de terrormistenkte. Deretter fulgte en dramatisk biljakt på motorveien A2, der det var skuddvekslinger mellom brødrene og politiet.

Tidligere fredag formiddag meldte franske medier om flere drepte og skadde, men det har den franske påtalemyndigheten avvist.

Den dramatiske utviklingen kan se ut til å bety slutten for en to dager lang, dramatisk jakt på den franske landsbygda etter terroristene som drepte tolv mennesker i Paris onsdag.

Fire utenfor livsfare

Franskmennene har møtt terroren med verdighet, mener Norges ambassadør Einar Fife.

– De har vist at de ikke lar seg skremme fra å samles. Og folk har vært opptatt av å leve som normalt, sier Fife til NTB.

Torsdag var Fife selv utenfor satiremagasinet Charlie Hebdos redaksjonslokaler for å legge ned blomster og lys. To tungt bevæpnede, maskerte menn, drepte tolv mennesker, blant dem ni journalister og tegnere, i Charlie Hebdos redaksjon i Paris onsdag.

På etterretningens radar i årevis

De fire som ble mest alvorlig såret i skytingen i Charlie Hebdo onsdag, er nå utenfor livsfare. Sju andre som ble lettere såret, er alle skrevet ut fra sykehuset, ifølge avisa Le Figaro.

Fredag ble det kjent at både amerikansk og fransk etterretning var oppmerksom på de to brødrene Kouachi og hadde holdt dem under oppsikt i årevis. Den eldste broren, Said Kouachi, fikk ifølge etterretningskilder militær trening av al-Qaida i Jemen (AQAP) så sent som i 2011, melder flere amerikanske medier. (©NTB)

Terrordramaet i Paris direkte:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere