Belgia: Følger situasjonen fra minutt til minutt

HØY SIKKERHET: Politi og soldater patruljerer Brussel, der terrorberedskapen er økt til høyeste nivå.

HØY SIKKERHET: Politi og soldater patruljerer Brussel, der terrorberedskapen er økt til høyeste nivå. Foto: Youssef Boudlal (Reuters)

For andre dag på rad patruljerer tungt væpnede soldater sentrum av Brussel. Terrorberedskapen opprettholdes inntil videre.

22.11.15 12:28

Den belgiske hovedstaden er stille. Siden natt til lørdag har Brussel hatt full terrorberedskap av frykt for et angrep likt det i Paris.

T-banen var fortsatt lukket søndag og væpnede soldater og politi voktet gater og viktige bygninger. Flere steder sto det pansrede militærkjøretøyer.

– Vi følger situasjonen fra minutt til minutt, sier innenriksminister Jan Jambon til TV-stasjonen VRT.

– Vi gjør alt for å håndtere situasjonen. Det er flere mistenkte involvert, og derfor har vi innført særskilte tiltak.

Ny vurdering

Belgiske myndigheter skal vurdere situasjonen på ny søndag ettermiddag for å bestemme om trusselvurderingen skal opprettholdes på høyeste nivå. Det vil si at det inntil videre fortsatt er frykt for en «alvorlig og umiddelbar» terrorhandling.

Samtidig fortsetter politiet jakten på mistenkte personer etter terroren i Frankrike.

Politiet tror Salah Abdeslam, som har vært navngitt som den eneste overlevende gjerningsmannen, kan befinne seg i Brussel.

Så lenge Abdeslam fortsatt er på frifot, er Belgia i helspenn. Men ifølge VRTs ekspert Caroline Vandenberghe er det også frykt for at han skal ha kontakter som kan gjennomføre et angrep i Brussel lignende det i Paris.

Trussel

– Det er fare for at flere personer med våpen og sprengstoff kan komme til å gjennomføre et angrep, kanskje på flere steder samtidig, sa statsminister Charles Michel lørdag. Han ba likevel folk om å forholde seg rolig.

UD har bedt nordmenn i Brussel følge rådene fra belgiske myndigheter og holde seg unna folkemengder. Konserter og fotballkamper er avlyst hele helga i Brussel-området, og flere restauranter og barer har holdt lukket sammen med kinoer, kjøpesentre og museer.

Resultatet er et ganske folketomt sentrum av byen, et normalt svært populært område i helgene for både turister og byens innbyggere. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.