*Nettavisen* Nyheter.

Belgia: Her tester i snitt 327,7 personer positivt hver dag

STRAMMER INN: Krav om ansiktsmasker er bare ett av en rekke nye smittebegrensende tiltak som nå er innført i Belgia, etter en ny smittebølge, særlig i Antwerpen.

STRAMMER INN: Krav om ansiktsmasker er bare ett av en rekke nye smittebegrensende tiltak som nå er innført i Belgia, etter en ny smittebølge, særlig i Antwerpen. Foto: Francisco Seco (AP)

Antallet positive tester skyter i været i Belgia. Enn så lenge står landet på grønn liste for nordmenn. Se ferske koronatall for Europa.

29.07.20 14:54

I snitt tester nå 327,7 personer i Belgia positivt hver dag på covid-19, viser tall som ble publisert av Sciensano onsdag og som gjelder for uka som gikk. Det melder Brussel Times.

I løpet av sju dager, fra 19. til 25. juli, har det vært en økning på 70 prosent, fra et snitt på 260,2 nye infeksjoner.

Nyhetsstudio: Alt om koronapandemien

Belgia, som fra før er blant de hardest rammede landene i Europa med antall døde under pandemien, er i øyeblikket også et av landene i Europa med den mest urovekkende stigningen i smittetilfeller.

Folkehelseinstituttets ukerapport viser 2179 nye smittetilfeller i Belgia i uke 30.

Se Europa-tall per 29. juli lenger ned i saken

Over 66.000 smittetilfeller

Det totale antallet bekreftede smittetilfeller i Belgia siden starten av utbruddet har nådd 66.662. Tallet inkluderer alle bekreftede smittetilfeller og pasienter som siden er friskmeldt - og pasienter som er døde som følge av koronaviruset.

14-dagers insidensen, som er bekreftede smittetilfeller per 100.000 innbyggere, er stigende og viser 29,3 på de siste tallene fra det europeiske smittevernbyrået ECDC (onsdag 29. juli).

Majoriteten av tilfellene stammer fra Antwerpen, melder The Brussel Times.

Les også: Smitteverneksperter bekymret: - Kommer til å gjenta seg i flere kommuner

Varsler at Belgia blir rødt

14-dagers insidensen er det tallet Folkehelseinstituttet ser på når de skal vurdere hvilke land som skal inn på grønn eller rød liste for reiseråd. Belgia står foreløpig på grønn liste, men Folkehelseinstituttet har varslet at Belgia kan bli rødt i slutten av denne uka.

Les også: 28 nye koronarelaterte dødsfall i Sverige

Da regjeringen ba Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om en ny vurdering av Belgia tirsdag, viste tallene 27,5 nye tilfeller per 100.000. Onsdag har denne indikatoren altså gått opp til 29,3.

Helsedirektoratet meldte tirsdag at de vil sende SMS til norske borgere i Belgia allerede nå for å gjøre oppmerksom på at situasjonen er i ferd med å endre seg. Da statusen for Spania var i ferd med å endre seg forrige uke, gjorde Helsedirektoratet det samme.

Les også: FHI: Rundt halvparten av nye koronasmittede har vært utenlands

Klikk på bildet for å forstørre. REISERÅD: Belgia står foreløpig på grønn liste for norske reiseråd, men Helsedirektoratet har varslet en snarlig endring.

REISERÅD: Belgia står foreløpig på grønn liste for norske reiseråd, men Helsedirektoratet har varslet en snarlig endring. Foto: (Folkehelseinstituttet)

Portforbud i Antwerpen

I Antwerpen ble det mandag innført portforbud. Serveringsstedene må stenge klokka 23, og folk må komme seg hjem før 23.30 og bli hjemme til klokka 06 om morgenen, meldte den britiske avisa The Guardian i en situasjonsrapport tirsdag.

Belgias statsminister Sophie Wilmes varslet på en pressekonferanse mandag at belgiske borgere fra og med onsdag 29. juli og minst én måned fram i tid må forholde seg til restriksjoner som begrenser antallet mennesker du kan møte utenfor din egen husholdning til fem voksne på det meste. Barn under 12 år regnes ikke med i denne grensen. Dette er bare et av flere tiltak i rekken av restriksjoner, melder flamske VRT.

Se hvor i Europa smittetrykket (14-dagers insidens) er høyest i tabell:

Klikk på bildet for å forstørre. Koronatallene for Europa per 29. juli 2020.

Koronatallene for Europa (EU, EØS og Storbritannia) per 29. juli 2020. Foto: (Nettavisen)

Europa i uke 30

I Europa som helhet rapporterte østeuropeiske land høyest antall tilfeller i forhold til befolkningsstørrelse: Armenia (183 tilfeller per 100.000), Kosovo (110), Bosnia (96), Nord-Makedonia (95) og Serbia (77), viser Folkehelseinstituttets ukerapport 29. juli.

Tallene fra EU/EØS/Schengen, Sveits og Storbritannia viser at Romania, Bulgaria, Spania, Sverige, Portugal, Luxembourg og Belgia rapporterte om flest tilfeller i uke 30 i forhold til befolkningsstørrelse. I tillegg til disse landene, har mange andre land rapportert økning av antall tilfeller i de siste ukene, som Østerrike, Sveits og Frankrike, påpeker Folkehelseinstituttet.

Sverige: 288 nye smittetilfeller

Så langt har 79.782 personer fått påvist smitte. Det er en økning på 288 personer det siste døgnet.

Svenske helsemyndigheter melder om 28 nye koronarelaterte dødsfall siden tirsdag. Med det er det registrert totalt 5730 koronarelaterte dødsfall, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

Danmark: Tallet gjør et nytt hopp

Smittetallet i Danmark gjør et nytt hopp onsdag. Landet har 13.634 smittede, noe som er en økning på 57 det siste døgnet, melder avisa Berlingske.

I Danmark er det registrert ett nytt koronarelatert dødsfall, totalt 614 døde.

Antallet koronasmittede som er innlagt, har sunket fra 22 til 21. Tre av dem behandles i respirator.

Den siste måneden har det gjennomsnittlige antallet smittede økt uke for uke i Danmark. I uke 27 var det 18, sist uke var det 41.

- Vi har åpnet for mye i samfunnet, og folk kommer hjem fra reiser. Så nå gjelder det virkelig å holde fast ved avstand og hygiene. Det er svært problematisk hvis denne økningen fortsetter, sier lederen for Lungeforeningen i Danmark, Torben Mogensen, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Norge: Halvparten nye smittede har vært utenlands

Spredningen av koronavirus er fortsatt lav i Norge. Samtidig har det vært en liten økning i forbindelse med at flere reiser til utlandet, viser ukerapporten for 20.-26. juli fra Folkehelseinstituttet.

I løpet av de siste to ukene har rundt halvparten av de nye tilfellene med kjent smittested rapportert smitte etter reise utenlands.

- Av disse har de aller fleste, 47 av 56 personer, vært på reise til land som er omfattet av karanteneplikt ved innreise til Norge. De landene vi har flest registrerte tilfeller fra, er Kosovo, Serbia og Sverige. I samme periode ble 9 personer smittet etter reise til Danmark, Polen eller Tyskland, land som på innreisetidspunktet var unntatt karantene, altså såkalte «grønne land», sier overlege Siri Helene Hauge ifølge en pressemelding fra Folkehelseinstituttet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.