*Nettavisen* Nyheter.

Belgia vil ha svar fra Storbritannia om spionasjeanklager

Brussel (NTB-Reuters): Belgiske myndigheter har bedt Storbritannia svare på beskyldningene om at landets etterretningstjeneste skal ha brutt seg inn i IT-systemene til det belgiske teleselskapet Belgacom.

Den belgiske påtalemyndigheten opplyste i september at det var startet etterforskning av spionasje fra en fremmed stat mot Belgacom. Selskapet dominerer det belgiske markedet, og håndterer også en stor del av taletrafikken i Afrika og Midtøsten. Flere EU-organer er også kunder hos Belgacom.

Den amerikanske etterretningstjenesten NSA ble raskt pekt ut som en mulig aktør i saken. Senere brakte imidlertid det tyske magasinet Der Spiegel opplysninger som kunne tyde på at britisk etterretning hadde vært involvert. Magasinet henviste til dokumenter den tidligere CIA-ansatte varsleren Edward Snowden har lekket.

- Etter artikkelen i Der Spiegel ga regjeringen den belgiske etterretningstjenesten beskjed om å spørre sine britiske kolleger om mer informasjon, sier en regjeringskilde.

På en høring i Europaparlamentet torsdag opplyste Belgacom at de hadde fjernet skadelig programvare fra sine systemer og var i ferd med å etterforske hvem som sto bak. En representant for den britiske etterretningstjenesten GCHQ som skulle holde et innlegg på høringen møtte ikke, og tjenesten vil heller ikke kommentere saken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.