RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Belgierne utfordrer i gassracet om Storbritannia

Sist oppdatert:
Det belgiske gasstransportselskapet Fluxys er nå klar til å utfordre blant annet Statoil og russerne i konkurransen om markedsandeler når Storbritannia blir en nettoimportør av naturgass
Det nederlandske gasstransportselskapet Fluxys kontrollerer foruten en stor del av rørledningsnettverket i Belgia også den viktige importterminalen for flytende naturgass (LNG) i Zeebrügge.

I januar i år sendt Fluxys ut en informasjonspakke til leverandører av LNG for å sjekke deres interesse for kjøp av kapasitet ved importterminalen fra 2007. Dette er basert på både kapasitet som blir ledig som følge av kontraktsutløp men også planer om en utvidelse av kapasiteten fra dagens 4,5 milliarder kubikkmeter årlig.

Ifølge Fluxys halvårsrapport har forespørselen avdekket interesse i årlig kapasitet som overgår dagens kapasitet. Det vurderes nå en fjerde lagringstank og økt utsendelseskapasitet.

Fluxys ser for seg økte import gjennom terminalen både for å dekke økt etterspørsel på det europeiske kontinentet men også det britiske markedet, som er ventet å bli nettoimportør av gass fra 2005. Zeebrügge-terminalen er knyttet til den store interconnector-rørledning som går under den engelske kanalen.

I løpet av høsten vil styret i Fluxys ta en beslutning i forhold til å bygge ut terminalen, avhengig av langsiktige avtaler og avgiftstrukturen fra de føderale myndighetene i Belgia.

Statoil og Norsk Hydro arbeider her hjemme for å få bygge en ny rørledning til den sydlige delen av Storbritannia som skal frakte gass fra Ormen Lange-feltet og Sleipner når importen øker til Storbritannia. Foreløpig er planen kun på tegnebordet i påvente av en ny traktat mellom Norge og Storbritannia som man håper kommer på plass i forbindelse med et ministermøte nå i september.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere