RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Belgisk mann har sonet 30 år bak murene - nå får han hjelp til å dø

FÅR HJELP TIL Å DØ: Draps -og voldtektsdømte Frank Van Den Bleeken får neste uke hjelp til å dø, ifølge belgiske medier. Van Den Bleeken har sonet over 30 år bak murene.
FÅR HJELP TIL Å DØ: Draps -og voldtektsdømte Frank Van Den Bleeken får neste uke hjelp til å dø, ifølge belgiske medier. Van Den Bleeken har sonet over 30 år bak murene. Foto: Virginie Lefour
Sist oppdatert:
En belgier som er dømt for drap og en rekke voldtekter, skal få hjelp til å dø neste uke, ifølge en belgisk avis.

Frank Van Den Bleeken har tilbrakt de siste 30 årene i fengsel i Belgia, hvor han soner flere voldtektsdommer og en drapsdom. Han har kjempet en lang kamp mot den belgiske staten for å få aktiv dødshjelp på psykologisk grunnlag, og i fjor vant han fram i rettsvesenet.

Van Den Bleeken anser seg selv for å være en trussel mot samfunnet og har nektet å bli vurdert for prøveløslatelse. Han mener han har en psykisk lidelse og ikke kan kontrollere sitt behov for å utøve seksuell vold.

– Aktiv dødshjelp kommer til å bli gjennomført. Tiden er inne, sier en talsperson i justisdepartementet til den belgiske avisen De Morgen, som oppgir 11. januar som dato.

Van Den Bleeken har sagt i et intervju med belgiske medier at fengselsforholdene er inhumane. Hans advokat har beskrevet klientens psykiske lidelse som utålelige.

Belgia legaliserte aktiv dødshjelp i 2002, som andre land i verden etter Nederland. I 2013 ble det registrert over 1.800 tilfeller av aktiv dødshjelp i Belgia, men vilkårene for dødshjelp er like fullt strenge. Pasienter må være ved bevissthet, og de må være i stand til å legge fram en «frivillig, overveid og gjentatt» forespørsel om å få dø. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere