Belgisk politi: Avverget terrorangrep fra Syria-farere

Belgiske politistyrker stormet en leilighet i Belgia i en antiterroraksjon.

Belgiske politistyrker stormet en leilighet i Belgia i en antiterroraksjon. Foto: Stringer

Belgisk politi mener terrorcellen var i ferd med å begå angrep i stor skala. Flere antiterroraksjoner pågår i Belgia torsdag kveld.

16.01.15 08:41

BRUSSEL: To personer ble drept, mens én ble pågrepet i forbindelse med aksjonen, bekrefter statsadvokat Eric Van Der Sypt på en pressekonferanse i den belgiske hovedstaden torsdag kveld.

De mistenkte har vært i Syria, men politiet vil ikke si noe om hva de gjorde der. Men de bekrefter at antiterroraksjonen i Belgia ikke har noen tilknytning til Paris-terroren.

Politiet har aksjonert mot flere steder i Belgia torsdag, blant annet i Brussel. Aksjonene pågår fortsatt torsdag kveld.

– Politiet har ransaket rundt ti boliger tilhørende hjemvendte Syria-farere torsdag, opplyser Der Sypt.

Skjøt mot politiet med tunge våpen

Alle de mistenkte er belgiske statsborgere, og politiaksjonen er et resultat av flere ukers etterforskning. Belgisk politi tror gruppen var i ferd med å iverksette terrorangrep «i stor skala», opplyser statsadvokaten.

Det var ved 18-tiden torsdag at det ble meldt om flere eksplosjoner og skudd i byen Verviers øst i Belgia.

De mistenkte åpnet ild mot politiet før de ble drept, ifølge påtalemyndigheten.

Belgisk politi undersøkte boligen. Foto: Stringer


– De mistenkte åpnet umiddelbart og i flere minutter ild med militære våpen og håndvåpen mot det føderale politiets spesialenheter før de ble nøytralisert, sa Der Sypt under pressekonferansen.

Gjerningspersonene skal ha vært væpnet med gevær av typen Kalasjnikov, samt maskinpistoler, men ingen politibetjenter ble såret i politiaksjonen i Verviers.

Belgia har nå hevet det nasjonale beredskapsnivået i enkelte områder i landet.

«Stort terrorangrep»

Belgia er det europeiske landet med det høyeste antallet borgere, i forholdt til folketall, som har deltatt i krigen i Syria de siste årene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I Antwerpen ventes en dom mot 46 personer som er anklaget for å ha rekruttert unge menn til å slutte seg til de islamistiske fremmedkrigerne i borgerkrigsherjede Syria. Domstolen skulle egentlig ha kommet med sin kjennelse denne uken, men den ble utsatt i en måned på grunn av terrorangrepene i Paris.

Onsdag ble det kjent at de tre terroristene som drepte 17 mennesker i Frankrike forrige uke, trolig kjøpte våpen fra en våpenhandler i Belgia.

De hjemvendte Syria-farerne skal ha hatt tilknytning til Amedy Coulibaly, som drepte fire gisler i terrorangrepet på et jødisk supermarked i Paris forrige uke, melder TV-stasjonen LCI og avisen Le Soir.

Flere aksjoner

Ifølge kringkasteren RTBF har belgisk politi gjennomført antiterroraksjoner flere steder i landet torsdag, og det ble meldt om flere eksplosjoner i et boligområde i Verviers.

– Jeg hørte noe som lignet en eksplosjon, etterfulgt av flere skudd, sier en innbygger i området til RTL.

En annen beboer hevder å ha hørt maskinpistolild i ti minutter.

Bilder publisert på Twitter viser politibiler og ambulanser som blokkerer en gate i nærheten av Verviers jernbanestasjon. Verviers ligger i provinsen Liege drøyt 50.000 innbyggere.

To øyevitner fortalte tidligere torsdag kveld til henholdsvis La Libre og Le Soir at de så to svartkledde menn i 20-30-årene løpe fra stedet etter en eksplosjon. Vitnene forteller at de hadde nordafrikansk eller arabisk utseende.

KONTAKT: De belgiske terroristene hadde kontakt med Amedy Coulibaly som holdt en rekke personer som gissel i en jødisk butikk i Paris sist uke. Coulibaly ble drept, og politiet jakter på flere personer som tilknytning til Coulibaly og brødrene Kouachi. Foto: - (Afp)HTML EMBED


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.