*Nettavisen* Nyheter.

Belgisk politi jakter på museums-drapsmann

Belgisk politi jaktet søndag på mannen som skjøt og drepte fire personer i det jødiske museet i Brussel. Foto: Handout (Reuters)

Fire personer ble drept i angrepet i det jødiske museet i Brussel. Frankrikes president François Hollande sier det ligger antisemittiske motiver bak drapene.

25.05.14 22:52

– Den antisemittiske retningen av ugjerningen – en skyteepisode, med hensikt for å drepe, i det jødiske museet i Brussel – kan ikke nektes for, sier Hollande til TV-kanalen I-Tele.

– Vi må gjøre alt for å kjempe mot antisemittisme og rasisme, sier han.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu hevder at lørdagens angrep var et resultat av antijødiske og antiisraelske holdninger i Europa.

– Denne morderiske handlingen er et resultat av konstante provokasjoner mot jøder og deres stat, heter det i en kunngjøring fra Netanyahu. Pave Frans fordømmer angrepet, og han sier også det er antisemittisk hat som ligger bak.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange la ned blomster utenfor det jødiske museet i Brussel under valgdagen søndag, etter at en ukjent gjerningsmann avfyrte flere skudd på museet lørdag. Foto: Eric Vidal (Reuters)


Bare timer etter skytingen i belgiske hovedstaden, ble to jøder angrepet og banket opp i Paris da de var på vei ut fra en synagoge.

Politiet skjerpet sikkerheten ved alle jødiske institusjoner i Belgia. I tillegg skjerpet Frankrikes myndigheter sikkerheten etter angrepet i Paris.

Gjerningsmann på frifot

To av de drepte var et israelsk ektepar i femtiårene som var på ferie i Belgia. Én var fransk statsborger. Den fjerde var en belgier, som døde søndag etter å ha ligget på sykehus siden angrepet.

En person er pågrepet med status som vitne i saken. En annen mann er etterlyst. Sistnevnte er den antatte gjerningsmannen.

Ine Van Wymersch i den belgiske påtalemyndigheten sier vedkommende trolig utførte angrepet alene og at han var «godt forberedt og godt bevæpnet».

Hun sier at påtalemyndigheten holder alle muligheter åpne etter angrepet. De kan verken bekrefte eller avkrefte at det dreier seg om terrorisme, eller om det ligger antisemittiske motiver bak drapet.

Søndag offentliggjorde politiet en 30 sekunder lang video fra angrepet. Den viser at gjerningspersonen er en mann, ikledd en mørk caps og en lyseblå jakke. Mannen tok ut maskingeværet fra en bag og skjøt inn i et rom før han gikk videre.

Politiet tror mannen parkerte bilen på utsiden av museet, og myndighetene håper videoen vil føre til at flere vitner melder seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiet jobber utenfor museet der fire mennesker ble skutt og drept lørdag. Foto: Eric Vidal (Reuters)


Belgisk valg

Belgierne gikk til valgurnene søndag for å velge ny nasjonalforsamling, men valget ble overskygget av drapene i det jødiske museet i Brussel. Myndighetene forsøkte så godt de kunne å understreke at det var trygt for landets om lag 8 millioner stemmeberettigede å oppsøke valglokalene for å stemme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiet har forseglet inngangsdøren til det jødiske museet i Brussel. Foto: Eric Vidal (Reuters)


– Vi har ingen informasjon som tyder på at velgerne er utsatt for noen som helst fare, sier innenriksminister Joëlle Milquet.

Belgia har ingen nasjonalt samlende partier, og den sittende koalisjonsregjeringen består av grupper fra begge sider av den usynlige, men likevel så høye språkbarrieren som deler landet i to.

Det flamske separatistpartiet N-VA lå søndag kveld an til å ta ledelsen i valget. Å danne en felles, samlende nasjonal regjering har vist seg svært vanskelig også tidligere. Etter valget i 2010 tok det 541 dager å få en ny regjering på plass. Målet er å unngå det samme denne gangen, men mange belgiere frykter at det også denne gang vil ende med langvarig politisk kaos. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiet jobber ved åstedet lørdag. Foto: Eric Vidal (Reuters)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag