RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Belgiske overgrepsofre saksøker Vatikanet

I TRØBBEL: Vatikanet og pave Benedict XVI står foran et søksmål fra belgiske overgrepsofre.
I TRØBBEL: Vatikanet og pave Benedict XVI står foran et søksmål fra belgiske overgrepsofre. Foto: TONY GENTILE (Reuters)
Mener paven bør holdes ansvarlig for overgrep.

Flere overgrepsofre har bestemt seg for å gå til rettslige skritt mot Vatikanet i Roma. De mener Vatikanet med paven i spissen kan holdes ansvarlig for at nesten 500 overgrepssaker mot barn har funnet sted i Belgia siden 1950-tallet.

Onsdag kunngjorde de at de vil saksøke Vatikanet. Dette er det første søksmålet av sitt slag i Europa, melder AFP.

80 personer
Advokater og ofre sa under en pressekonferanse onsdag at de har sendt en innkalling til både Roma og belgiske biskoper om å møte i en sivil belgisk rett. Anklagene går ut på at de ikke klarte å stanse det seksuelle misbruket gjort av prester og kirkearbeidere som var under deres ansvarsområde.

De har også valgt å innkalle de overordnede sjefene i Ghents religiøse ordener og menigheter.

Gruppen av saksøkere består av 80 personer og deres advokater har uttalt at dette er en stadig voksende gruppe.

- Paven er overhodet i Vatikanet. Han utpeker og har myndighet over alle sine biskoper, noe som betyr at han kan holdes ansvarlig for deres feil. I tillegg kan han bli holdt ansvarlig for hans egne feil. Paven har ikke grepet inn personlig for å gi instrukser noe som betyr at overgrepene fikk fortsette og skadene økte i omfang, sier advokat Walter Van Steenbrugge.

- Vi sitter med styringen
Blant ofrene er journalist og forfatter Roel Verschueren som hevder han ble misbrukt fra han var 12 til han var 14 år.

- Vi har levd med en kirke som lever i fornektelse. Nå har vi snudd situasjonen på hodet. Vi sitter med styringen og har valgt et uavhengig rettslig rammeverk, sier han.

Verschueren sier ofrene først og fremst vil få Vatikanet til å innrømme skyld og betale for traumene fra tapte barndomsår.

- Ofrene av overgrep har mistet sin stolthet og selvtillit. De trenger raskt hjelp. I USA får overgrepsofre 160 millioner dollar i erstatning, mens i Europa får ofrene 5.000 euro for å tie, fortsetter han.

Tilbud om erstatning
Den belgiske kirken ga denne uken ofrene tilbud om erstatning, men det er ikke kjent hvor mye dette er.

Det er forventet at domstolen i den belgiske byen Ghent vil avholde høringer i saken i september. Skandalen i den belgiske kirken ble kjent i april med avsløringen om at biskopen i Brugge, Roger Vangheluwe, hadde misbrukt sin 13 år gamle nevø de siste 13 årene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere