RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bellona anmelder Sporveien etter oljeutslipp i Alnaelva i Oslo


Bellona anmelder Sporveien etter at store mengder fyringsolje rant ut i elva nedenfor Galgeberg onsdag 30. mai.
Bellona anmelder Sporveien etter at store mengder fyringsolje rant ut i elva nedenfor Galgeberg onsdag 30. mai. Foto: NTB scanpix
Sist oppdatert:
Bellona ber også om etterforskning i forbindelse med håndteringen av utslippet i anmeldelsen.

Onsdag 30. mai rant anslagsvis 50.000 liter fyringsolje ut i Alnaelva. Lekkasjen satte i gang en stor operasjon og stengte badeplassen på Sørenga frem til 2. juni.

- Vi har skrevet en grundig anmeldelse hvor vi ber om redegjørelse for ting med tanke på straffeansvaret, sier Bellonaleder Frederic Hauge til Nettavisen.

Anmeldelsen gjelder for selve utslippet av fyringsolje og forhold knyttet til hendelsen.  

Les bakgrunnen for saken her: Badegjester bes om å holde seg på land etter utslipp i Oslo

I anmeldelsen heter det:

"Arbeidet med å sanere de tre oljetankene startet etter det Bellona har fått opplyst i midten av mai, altså ca. 14 dager før utslippet den 30. mai. Det oppstod da problemer med å få oljen fra tankene over til tankbilene, og arbeidet ble stoppet for å finne en ny løsning for å få ut oljen". 

" Det var ikke bedriften eller underleverandørene som oppdaget det store utslippet. Utslippet ble oppdaget ved at forbipasserende samme dag reagerte på oljelukt ved Enebakkveien 61 der et rør ender opp. Stedet ligger 750 meter nedenfor Sporveiens tomt i Vårveien 55, og den mistenkelige lukten ble meldt til redningsetatene kl. 15.31"

" Som det fremgår av det ovenstående lekket det ut anslagsvis 20.-35.000 liter fra Sporveiens tanker og ned i et avløpssystem som ledet ut i Alnaelva, der deler av utslippet ble ført videre ut i Oslofjorden"

- Sporveien er ansvarlig

Bellona stiller spørsmål om sertifiseringen til fyringsoljetankene i anmeldelsen, og om hvordan tømmingen er blitt utført. Hauge er klar på at Sporveien burde har fremskaffet informasjon om den tekniske tilstanden til tankene i forkant av tømmingen.

- Vi mener Sporveien er øverste ansvarlige for dette. De burde ha dokumentasjon på om tankene er sertifisert for blant annet trykk. Sporveien ønsker ikke å svare på spørsmål knyttet til sertifiseringen, og da lurer vi jo selvfølgelig på om de har kontroll på sitt eget utstyr.

Kommunikasjonssjef, Cato Asperud, ønsker å avvente utfallet av etterforskningen.

Ønsker ikke å kommentere

Kommunikasjonssjef hos Sporveien Cato Asperud forteller at saken er under etterforskning.

- Utover det har vi ingen kommentar til anmeldelsen. Bellona gikk hardt ut og sa de kom til å anmelde, og det har de gjort. Så får vi se hva etterforskningen viser, sier Asperud til Nettavisen.

Sørenga ble stengt 

Oljesølet førte til umiddelbar stenging av Sørenga til mange badegjesters store fortvilelse, og åpnet ikke igjen før lørdag 2. juni klokken 13. 

Først ble det anslått at 80.000 liter fyringsolje hadde lekket ut. Dette ble raskt juster ned til 50.000 liter. Tallet er ytterligere justert nedover. 

De første dagene etter utslippet ble folk frarådet fra å bade på Hovedøya, Bleikøya, Sørenga og Tjuvholmen. Brannvesenet forventer å måtte ha lenser liggende i Oslofjorden hele sommeren for å forhindre ytterligere utslipp fra utslippsstedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere