*Nettavisen* Nyheter.

Bellona anmelder Statoil

Bergen (NTB): Miljøstiftelsen Bellona anmelder Statoil etter at store mengder miljøfarlige kjemikalier havnet i sjøen ved Sture-terminalen i Hordaland.

07.03.12 14:57

Etter vask av prosessanlegget på oljeplattformen Oseberg C i mai i fjor ble kjemikaliene sendt gjennom rørledninger inn til Statoils egen oljeterminal på Sture på Sotra utenfor Bergen. Normalt sendes kjemikaliene ned i avfallsbrønner under havbunnen, men på grunn av at brønnene ikke var klare etter reparasjon, ble de sendt i rør til Sture-terminalen. Derfra ble kjemikaliene sendt rett ut i sjøen i oktober.

- Vi ser på hendelsen som svært alvorlig, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Bergens Tidende.

Tirsdag anmeldte Bellona Statoil til politiet for brudd på forurensningsloven, etter at blant annet 40.000 liter av kjemikalien IC-Dissolve 1 ble sendt til Sture. Kjemikalien har den nest strengeste miljøklassifiseringen, rød.

Pressetalsmann Ola Anders Skauby i Statoil sier hendelsen skyldes svikt i rutinene.

- Det skulle selvsagt aldri ha skjedd, og vi har satt i gang tiltak på Oseberg for at det ikke skal skje igjen, sier han.

I Statoils rapport til Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) kommer det fram at oljeselskapet ikke opplyste om kjemikaliene til Sture. Anlegget på Sture har heller ikke renseutstyr for å håndtere slikt avfall, og Statoil innrømmer at kjemikaliene aldri skulle vært sendt dit. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.