Gå til sidens hovedinnhold

Bellona bekymret for Sellafield-opprydding

Oslo (NTB): Bellona frykter at oppryddingen ved gjenvinningsanlegget for atomavfall i Sellafield i England vil ta mer tid enn planlagt. Et strømbrudd har gitt stans for ett av anleggene som brukes i arbeidet.

Det opplyste selskapet som står for oppryddingen i et nyhetsbrev fredag. Strømstansen rammet ett av tre anlegg og skjedde 27. november. Utslippene ble begrenset til dette ene anlegget. Det er uvisst når anlegget kommer i drift igjen.

Ifølge miljøstiftelsen Bellona er de to andre anleggene ute av drift grunnet vedlikehold. De tre anleggene brukes til å gjøre høyradioaktivt avfall fra 21 tanker om til glass.

- Det er en risiko for at tømmingen blir forsinket. Men dette viser også at den tekniske standarden ved anlegget er dårlig - når et enkelt strømbrudd fører til denne typen forurensning, sier daglig leder Nils Bøhmer i Bellona til NTB.

Norske strålemyndigheter regnet i 2007 ut at dersom bare 1 prosent av avfallet i tankene ved Sellafield slipper ut, står Norge - og spesielt Rogaland og Hordaland - overfor et utslipp som er sju til ti ganger større enn det vi opplevde etter Tsjernobyl-ulykken. Denne faren skal nå være noe redusert. (©NTB)

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021