RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bellona kan ha skutt gullfuglen

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)
Gjør saltvann til drikkevann.

Bellona, som eier en tredjedel av Sahara Forest Project, kan ha skutt gullfuglen.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Millionbutikk for Bellona

De har fått med seg Yara International og det qatarske gjødselselskapet QAFCO til å bygge et pilotanlegg i Qatar. De to gjødselpartnere legger 30 millioner kroner på bordet.

- Vi regner ikke med å tjene noe på dette pilotprosjektet, men i fremtiden håper vi at det blir litt, sier administrerende direktør Joakim Hauge i Sahara Forest Project til NA24.

Hvor mye er umulig å si noe om nå, men lykkes Bellona med sitt Sahara Forest Project kan det bli mange millioner kroner som renner inn på kontoen til den norske miljøforkjemperen.

- Vi satser på å ferdigstille pilotprosjektet innen utgangen av 2012, sier Hauge.

Kort fortalt har Sahara Forest Project utviklet en teknologi som gjør sollys, ørkenområder og sjøvann om til energi som mat og drikke.

De andre eierne i selskapet er britene Michael Pawlin og Bill Watts med en tredjedel hver.

Mandag signere Sahara Forest Project, Yara og QAFCO avtalen under statsminister Jens Stoltenbergs åsyn.

Miljøteknologi med stort potensiale

- Vi gleder oss til å gå sammen med QAFCO og Yara om å realisere et virkelig unikt integrert system med grønne teknologier. Pilotanlegget vil demonstrere fordelene med en helhetlig tilnærming til utfordringene innen mat-, vann- og energisektoren, sier Hauge.

Økt etterspørsel etter mat må møtes med nytenkning og en effektiv landbrukssektor, mener Yara.

- Samtidig som vi bidrar med vår industrielle erfaring og kunnskap om plantenæring, utvikler vi potensielle nye og spennende markeder i ørkenområder, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara International.

- Pilotanlegget vil demonstrere potensialet for miljøteknologier i en ørkenregion som Qatar. Gjennom forskning på sjøvann og solenergi til bruk i drivhusdyrkning, produksjon av ferskvann, energiproduksjon og algeproduksjon, gjøres en fremtidig kommersiell plattform i stor skala mulig, sier administrerende direktør Khalifa A. Al-Sowaidi i QAFCO.

- Dette prosjektet forventes å bane vei for kommersialisering av grønne teknologier i stor skala, og prosjektet har en visjon om en bærekraftig produksjon av energi, mat og vann. Dette gjelder ikke bare for Qatar, men også for verdens øvrige befolkning, fotsetter Al-Sowaidi.

10.000 kvadratmeter

Et område på 10.000 kvadratmeter utenfor Doha i Qatar vil snart romme SFPs nye pilotanlegg. Anlegget vil bestå av en unik kombinasjon av lovende miljøteknologier integrert i et system som skaper gunstige synergier. Et bredt spekter av ledende eksperter og teknologiutviklere er involvert i gjennomføringen av prosjektet.

«En hjørnestein i pilotanlegget er drivhus som utnytter sjøvann for å skape et kjølig og fuktig miljø for dyrking av grønnsaker og frukt. I tillegg vil de også produsere ferskvann. Sjøvannsdrivhusene vil være koblet sammen med et moderne anlegg for konsentrert solkraft med en avsaltingsenhet, støttet av solcelleteknologi for elektrisitetsproduksjon. Pilotanlegget vil også romme både såkalte fotobioreaktorer og åpne anlegg for dyrking av alger», heter det i en melding.

- Pilotanlegget i Qatar vil demonstrere fordelene ved å redusere avfallsstrømmer i teknologiske systemer. Vårt budskap er at det er mulig å designe løsninger som er gode for miljøet, gode for sosial utvikling og som har langsiktig økonomisk bærekraftighet, sier Hauge.

- Pilotanlegget er tilpasset et område på 10.000 kvadratmeter innenfor QAFCO 5-anlegget i Qatar, og vil bestå av sjøvannsbaserte drivhus, konsentrert solkraft for varme og elektrisitet, fordampningshekker, dammer for tørking av saltoppløsning til salt, anlegg for algedyrking, arealer for oppdyrking av ørkenområder og anlegg for dyrking av halofytter, sier Al-Sowaidi.¿

I 2011 ble det kunngjort at Sahara Forest Project AS hadde inngått et samarbeid med Yara International ASA og det qatarske selskapet QAFCO. Som et første trinn i samarbeidet, gjennomførte Sahara Forest Project AS en omfattende mulighetsstudie i Qatar. Yara og QAFCO forpliktet seg til å bidra med finansiering, kunnskap og teknisk støtte til Sahara Forest Project AS i disse studiene. De foreløpige resultatene, og de tester som er utført, har vært positive og ført til at partene ønsker å gå videre med bygging av et pilotanlegg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere