Gå til sidens hovedinnhold

Bellona raidet av russiske myndigheter

- Dette er urovekkende, sier Utenriksdepartementet.

Tirsdag formiddag kom fire personer fra russiske myndigheter på uanmeldt inspeksjon på kontoret til Bellona i St. Petersburg. Ifølge Bellona besto gruppen av én person fra Riksadvokatens kontor, to fra sanitær inspeksjon og én fra brannvesenet.

Representantene som skulle utføre den sanitære inspeksjonen sjekket lysforhold og luftkvalitet, men hadde ikke med seg instrumenter for å gjennomføre slike tester.

Ekstremisme
Riksadvokaten sjekket bokhyllene for såkalt «ekstremistisk litteratur», mens brannmannen sa det var for liten dør til konferanserommet.

- Vi har fått opplyst fra våre kolleger i St. Petersburg at dette er en såkalt «mobil inspeksjonsgruppe» som sjekker NGOer (Non-Governmental Organizations) i St Petersburg. Offisielt står det at de sjekker hvordan NGOer og religiøse organisasjoner følger loven om ekstremisme, forklarer Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona til Nettavisen.

Ubehagelig opplevelse
Etter inspeksjonen ble de ansatte ved kontoret ble tatt med inn på kontoret og fikk en lang liste med ulike dokumenter som de ville ha utlevert innen førstkommende fredag. Dette til tross for at de samme dokumentene har vært levert til Justisministerens kontor tidligere.

- Dette skjedde helt uten forvarsel. Våre medarbeidere er frustrerte og bekymret for kontorets fremtid. Uanmeldte inspeksjoner skjer vanligvis bare mot aktører som mistenkes for kriminalitet. Vårt kontor i St. Petersburg er derimot miljøhelter som fortjener all mulig honnør og ros for deres svært viktige innsats for miljø, klima og menneskerettigheter i Russland i dag, sier Bøhmer, som legger til at de ansatte syntes det var en svært ubehagelig opplevelse.

Følger loven
Bakgrunnen for inspeksjonen er ifølge Bøhmer den nye såkalte «NGO-loven», der alle NGOer med utenlandsk finansiering må kontrolleres ekstra. Loven gir ifølge Bøhmer myndighetene utstrakte muligheter til å gjøre det vanskelig å få pengestøtte fra utlandet og på andre måter stikke kjepper i hjulene for utenlandske interesseorganisasjoner som gjør livet surt for regjeringen og kommersielle interesser, som Bellona.

Har dere gjort noe som er i strid med russisk lov?

- Nei, vi har vært veldig bevisste på å følge loven til enhver tid.

Gratis rettshjelp
Bellona tilbyr imidlertid gratis rettshjelp i miljøsaker mot myndighetene eller mot store selskaper, og Bøhmer tror at når de hjelper folk med å bruke lovverket for å fremme miljøets sak, så gjør de livet vanskelig for mange. De har også fått signaler om at denne typen inspeksjoner nå foregår over hele Russland.

- De leter etter filleting som de kan vise til for å stenge kontorene. Det er enklere å stenge Bellonas kontorer på grunn av brannforskrifter enn å måtte innrømme at det er på grunn av at vår aktivitet er ubehagelig for dem, sier han.

- Urovekkende
UD er blitt orientert av Bellona om inspeksjonen på deres kontor i St. Petersburg i dag, og reagerer kraftig.

- Dette er urovekkende opplysninger. Denne typen hendelser bidrar til å spre frykt og usikkerhet i det sivile samfunn. Vårt generalkonsulat er i direkte kontakt med Bellonas kontor i St. Petersburg, sier Kjetil Elsebutangen, kommunikasjonsrådgiver i UD, til Nettavisen.

- Vi har flere ganger tatt opp med russiske myndigheter vår bekymring for de nye lovene som legger økt press på det russiske sivilsamfunnet, især den nye NGO-loven. Denne hendelsen bygger opp under vår frykt om at tilstrammingene skal gå ut over samarbeidet mellom våre sivilsamfunn, som en sentral del av vårt bilaterale samarbeid med Russland. Dette har vi sagt tydelig ifra om til russiske myndigheter, og det vil vi fortsette med. Vi vil følge nøye med videre på Bellonas situasjon, fortsetter Elsebutangen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken