*Nettavisen* Nyheter.

Ben Whitney: Manglende ambassadør skader USAs forhold til Norge

BEN WHITNEY: USAs tidligere ambassadør Ben Whitney under en 4. juli- markering ved Lincoln-monumentet i Frognerparken. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

USAs tidligere ambassadør forklarer hvorfor landet for tiden ikke har ambassadør i Norge.

- Alle trenger en bestevenn - mennesker, organisasjoner og ja, nasjoner. Så hvorfor er USA så uansvarlige å skade sitt forhold til sin allierte, kongeriket Norge?

Det spør USAs tidligere ambassadør til Norge i et leserinnlegg i avisen StarTribune.

Ben Whitney ble etterfulgt av Barry White som ambassadør i Norge i 2009. Siden White gikk av i 2013 har ikke USA utnevnt en ny ambassadør. Posten har nå stått tom i nesten to og et halvt år.

- Dette er en fornærmelse overfor Norge, og destruktivt overfor amerikanske interesser, skriver Whitney.

I leserinnlegget skriver han at posten som ambassadør er mer enn kromkaker og rosemaling. Han poengterer at en ambassadørs nøkkeloppgaver er å være bindeledd mellom USA og Norge, lytte til Norges bekymringer og å vise respekt.

- Sender budskap om at USA ikke bryr seg

- En fraværende ambassadør sender det uheldige budskapet at USA ikke bryr seg så mye, sier Whitney og legger til at USA bør bry seg om forholdet til Norge.

- Norge er en av verdens største energieksportører, og landet jobber tett med USA om miljøspørsmål i Arktis, skriver Whitney.

Klikk på bildet for å forstørre.

I OSLO: Tidligere ambassadør Ben Whitney fotografert utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

Han påpeker at Norge er nabo med Russland, og samarbeider med USA i operasjoner i Midtøsten, Colombia og Sri Lanka, har en aktiv rolle i Nato og FN, og er en generøs giver i internasjonale bistandsprosjekter.

- Og det er bare en del av hva som står på spill, skriver Whitney.

Derfor har ikke USA en ambassadør i Norge

Whitney forklarer at stillingen står åpen fordi det tok et år før den nominerte ambassadøren George Tsunis trakk seg fra posten.

Forretningsmannen Tsunis samlet inn nærmere en million dollar til Obama-kampanjen, og ble utnevnt av Obama-administrasjonen. Men han ble vraket av sentatet etter å ha kalt Norge for republikk og sammenlignet Frp med en høyreekstrem gruppe (du kan lese en egen sak om dette her).

Etter dette ble advokaten Sam Heins utnevnt, men Whitney forklarer at republikanerne nå trenerer utnevnelsen, og bruker denne i en helt urelatert disput med Obama-administrasjonen.

- Fortsett med Heins-nominasjonen snarest, og hvis det virkelig er nødvendig, så finn en annen post å holde som gissel istedenfor, skriver Whitney.

- Prisen for denne forsinkelsen er for høy. Våre venner i Norge fortjener bedre. Viktige nasjonale interesser fortjener også bedre, konkluderer den tidligere ambassadøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag