RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SYR SELV: Benedikte Pedersen synes det å lage kostymene selv er det morsomste med cosplay. Her utkledd som Angewomon fra den japanske tegneserien Digimon.
SYR SELV: Benedikte Pedersen synes det å lage kostymene selv er det morsomste med cosplay. Her utkledd som Angewomon fra den japanske tegneserien Digimon. Foto: Ole-Martinius Yngve Ulberg

Benedikte (22) skal bli førskolelærer - på fritiden ser hun slik ut

Benedikte Pedersen (22) fra Sandefjord studerer for å bli førskolelærer. På fritiden kler hun seg ut som Angewomon fra Digimon.

Sandefjords Blad: 22-åringen har alltid vært interessert i tegning og å bruke kreativiteten til å skape. I tillegg spiller hun online rollespill og ser japanske animasjonsfilmer. I 2006 oppdaget hun likesinnede som kombinerte alt dette inn i én hobby: Cosplay.

– Jeg får selvtillitt av å gå i kostymene og blir stolt av det jeg har laget. I miljøet er det aksept for at alle kan være seg selv. Det er trygt å leke seg litt og være den man fullt ut har lyst til å være, sier Benedikte Pedersen.

Tar mye tid og penger

Hvert år arrangerer miljøet samlinger, eller coventions. De siste årene har miljøet blitt stort, og over 1.200 stykker møter opp i Oslo og Trondheim. I starten dro sandefjordsjenta for å møte andre og se på kostymene deres. Så oppdaget hun at hun kunne lage dem selv.

– Mange går helt inn i rollen til karakteren de kler seg ut som. Men for meg er det å lage kostymene selv det morsomste, sier hun til Sandefjords Blad.

Siden 2010 har sydd 25 kostymer til ulike karakterer fra den animerte verden. Men det er bare et fåtall hun er fornøyd med.

– Det krever blod, svette og tårer. Og ikke minst tid og penger. Mye penger, forteller Pedersen.

Hun lager ofte nye kostymer til conventions, og er gjerne litt sent ute.

KREVER MYE ARBEID: Pedersen kom til finalen i konkurranse med kostymet som Victorious Janna fra League of Legends. De hun er mest fornøyd med krever både mye tid og penger.

– Ett kostyme kan ta alt fra én til tre måneder. Da sitter jeg gjerne oppe hele kvelden, og starter tidlig igjen før skolen.

Fakta: Cosplay

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Cosplay er en utkledningslek, hobby, der en person kler seg ut med kostymer og annet utstyr for å likne en bestemt rollefigur fra særlig japansk populærkultur.

Betegnelsen «cosplay» er en sammentrekning av de engelske ordene costume, «drakt» og roleplay, «lek, spill eller skuespill».

Som en cosplayer deltar man ofte på større arrangement, også kalt conventions. Her kan man delta på konkurranser, møte andre med samme interesse og, ikke minst, kjøpe varer relatert til sine hobbyer.

Kilde: Cosplay Norway

Det blir lange dager. Men hun får lønn for strevet. På arrangementene er det konkurranser om det beste kostymet. Denne høsten ble det første offisielle NM arrangert, og vinneren går videre til EM. Selv har hun vært blant finalistene flere ganger.

– Det er morsomt å vise fram det man har laget. Det er litt status å ha de beste kostymene, sier hun.

Stort lokalt miljø

Men ikke alle er like vant til synet av levende japanske, animasjonsfigurer. Det hender Pedersen mottar blikk når hun tar på seg kostymet, men mange er nysgjerrige og stiller spørsmål.

– Andre gjenkjenner figurene og ber om bilder, forteller hun.

Nå studerer hun til å bli førskolelærer med kunst og håndverk i Trondheim. Og alle yrkesgrupper er representert i Norges cosplay-miljø.

FRA SPILLVERDENEN: Her er Benedikte Pedersen i sitt eget kostyme som Lich Queen fra spillet World of warcraft.

– Jeg kjenner sykepleiere, butikkmedarbeidere og studenter. Det er dem med serier og spill som hobby. Ikke alle kler seg ut, sier 22-åringen til Sandefjords Blad.

I Sandefjord for eksempel, er cosplay-miljøet stort, til tross for at de ikke synes i bybildet. Pedersen forteller hun møter sandefjordinger på conventions og på sosiale medier, og at miljøet er like stort her som i Trondheim. Selv er det en hobby hun ikke vil legge fra seg med det første.

– Dette skal jeg ha med meg lenge. Jeg vil fortsatt gå i kostymer som gammel dame, sier Pedersen og ler.

Les flere saker hos Sandefjords Blad


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere