Gå til sidens hovedinnhold

Bent Høie brukte dette landet som skrekkeksempel: - Det var like lave tall som i Norge

Helse- og omsorgsministeren frykter at vi kan få irske tilstander.

MARMORHALLEN (Nettavisen): Se helse- og omsorgsministeren utdype hvordan Irland gikk fra å være best til å bli en «versting»:


Bent Høie fortalte i sin seanse under pressekonferansen at smittetallene er på vei ned, men at situasjonen er fortsatt ustabil. Og plutselig tok han fram et bilde av en avisforside fra Irland, for å illustrere hvor ille det kan gå i Norge, hvis man åpner opp for tidlig.

- Vi må være varsomme, fordi viruset sprer seg lettere. Vi må gjøre alt vi kan for at de muterte variantene ikke sprer seg. Vi vil få flere alvorlige syke og døde, og sykehuskapasiteten vil bli sprengt. Veien fra svært lite smitte til svært høy smitte er kort. Irland tok tøffe grep og var stengt ned i seks uker. De lå lavest sammen med Norge, men så åpnet samfunnet opp igjen i Irland 2. desember.

Les også: Slik ble Irland landet med størst smittespredning i verden

- Den dagen åpnet ble det registrert 270 nye smittede, og det lå stabilt i en uke, men så begynte tallene å øke, sa helse- og omsorgsministeren, hvor han fortsatt å ramse opp skrekkelige smittetall i Irland.

Høie fortalte klart og tydelig at Norge derfor ikke kan slippe opp enda, og at det norske folk må fortsette å være varsomme og leve med strenge tiltak en stund fremover.

Opphevelse av skjenkestoppen

- Nå som opposisjonen har overkjørt regjeringen i den nasjonale skjenkestoppen, hvem har ansvaret da, hvis smitten øker?

- Det vil være et felles ansvar. Men Stortinget må være med å ta ansvaret for vedtakene de gjør, men det er også mitt ansvar for å se helheten i dette. Stortinget bør uansett være obs på konsekvensene av dette, sa Høie på spørsmålet fra Nettavisen på onsdagens pressekonferanse.

Se hele svaret til Bent Høie på Nettavisens spørsmål:

Misfornøyd

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) var alt annet enn fornøyd på tirsdag, da stortingsflertallet fikk banket igjennom at kommuner med lavt smittetrykk skal kunne tillate alkoholservering i forbindelse med matservering. Dermed opphevet Høie den nasjonale skjenkestoppen som Norge hadde hatt i over to uker.

- Jeg mener at forslaget om å oppheve skjenkestoppen kommer for tidlig. Smittesituasjonen er ustabil, og dette øker risikoen for smittespredning. Men vi vil likevel følge opp stortingsflertallets vedtak, sa Høie på tirsdag.

- Vi vet ikke hvor mange kommuner som viderefører skjenkestoppen eller ikke, men den samlede totalpakken er at når vi letter på noe, så må vi holde igjen på noe annet, la han til.

Høie har også vært under press på grunn av Norges vaksinestrategi. Dette svarte han om det:

Dødsfall etter vaksiner

FHIs avdelingsdirektør Line Vold snakket om nyheten fra Norge som har skapt stor internasjonal oppmerksomhet. Inntil onsdag ble det nemlig meldt om at 33 personer har dødd etter å ha fått koronavaksinen.

Les også: Nyheten om norske dødsfall etter vaksinering får internasjonal oppmerksomhet

- Mange på sykehjem er svært skrøpelige og befinner seg i livets sluttfase. Gjennomsnittlig dør det over 300 personer ukentlig på norske sykehjem. Det foreligger ikke noen statistisk analyse som tilsier at vaksinasjon medfører økt risiko for død, påpekte Vold under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Hun kommenterte opplysningene om at flere personer har mistet livet etter å ha fått koronavaksine, og poengterte at det på sykehjem vil i noen tilfeller kunne gå kort tid fra vaksinering til dødsfall på grunn av pasientens helsetilstand.

– For svært skrøpelige eller terminalt syke pasienter bør det gjøres en individuell vurdering av risikoen for at personen ikke tåler bivirkningene av vaksinen, sa Vold.

Så raskt som mulig

Helse- og omsorgsdepartementet opplyste tirsdag kveld at det nå blir skjenking til midnatt, men at gjester ikke kan slippes inn etter klokken 22. Alkoholservering kan kun skje i forbindelse med matservering.

- Gjennom dette har Stortinget prioritert gjenåpning av alkoholservering. Det betyr at andre lettelser kan bli skjøvet ut i tid fordi det er summen av tiltakene som har effekt på smittespredningen, fortalte Høie.

Les også: Listhaug rasende på vaksine-sommel: - Det er en hån mot alle som sitter isolert

Endringene skal gjennomføres så raskt som mulig, og de trer i kraft ved midnatt natt til fredag 22. januar.

Kommuner med høyere smittetrykk får to døgn til å fatte vedtak om fortsatt skjenkestopp eller strengere regler enn de nasjonale reglene. Kommunene kan ikke vedta mindre strenge regler enn de nasjonale.

Departementet sier samtidig at internasjonal erfaring tilsier at skjenkesteder er et område med høy risiko for smittespredning.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere