Gå til sidens hovedinnhold

Bent Høie deler bekymring om koronasmitte

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) kom med en innstendig bønn til nordmenn under onsdagens pressekonferanse.

Se Bent Høies bekymring i videoen øverst i saken.

Helseminister Bent Høie påpeker under pressekonferansen at han er bekymret over at folk begynner å senke skuldrene rundt koronasmitte.

- I en ny undersøkelse fra Opinion innrømmer en av fire at de har blitt mindre oppmerksomme på å holde hendene rene og på å holde avstand til andre. Jeg har også hatt på følelsen i det siste at meteren har blitt kortere, sier han.

Nyhetsstudio: Alt om koronapandemien

- Jeg tror meteren blir en halvmeter på de fine strendene og hyggelige uteserveringene våre. Jeg tror meteren blir mindre jo flere som kommer på festen, og jeg tror meteren blir kortere når promillen blir høy. Derfor er det lurt å minne seg selv på hvor lang en meter egentlig er, sier Høie, og viser videre hvor langt en meter er på en tommestokk.

Høie oppfordrer til å minne hverandre på avstandsregelen og hvor lang en meter er.

- Vi har ingen vaksine, vi har ingen behandling, men vi har meteren. Den meteren hindrer smitte og stopper en alvorlig sykdom som rammer oss alle sammen. Den beskytter de i risikogruppene som ikke tør å gå ut om de må bane seg vei mellom folk som står tett i tett. Denne meteren er det som holder samfunnet vårt fortsatt åpent.

- En god strategi

Monica Mæland åpner pressekonferansen med å orientere om reglene knyttet til utenlandsreiser og reiser til Norge. Nordmenn kan reise på ferie til alle land i Norden, men bare til områder der smittepresset er akseptabelt.

Alle regioner i Finland, Island, Grønland, Færøyene og Danmark oppfyller i dag de norske kriteriene. For Sverige er det imidlertid bare Gotland som tilfredsstiller kravene.

– Utlendinger som ikke oppfyller kravene, blir bortvist. Det er ikke åpnet for reise fra land utenfor Norden, såframt det ikke er knyttet til jobb eller bolig, sier Mæland.

Mæland viser til at det finnes informasjon om karanteneregelverk og løpende reiseinformasjon på Helsenorge.no, regjeringen.no, samt informasjon om innreise til Norge og bortvisningsregler på UDI.no.

- Vi har valgt en kontrollert åpning, og foreløpig ser det ut som det er en god strategi hvis vi ser på smittetallene, sier Mæland.

- Jeg forstår at mange er frustrert, det er forståelig, og vi følger dette fortløpende.

Reiserådene som er gitt oppdateres hver 14 dag, forteller Frode Førland ved Folkehelseinstituttet.

Høyere testkapasitet

Folkehelseinstituttet (FHI) mener det norske samfunnet trolig vil oppleve flere mindre smittetopper fremover.

– Mest sannsynlig, ut fra min faglige vurdering, får vi mindre topper fremover – mer i et slags bølgekart utover – som vi forhåpentlig kan slå ned, og ikke en stor, ny smittetopp, sier fagdirektør Frode Forland ved FHI.

– Jeg tror det vi har gjort, har vist at det er mulig å slå ned smitten. Mye av de beregningene som har vært i den tidlige fasen, hadde et annet utgangspunkt. Jeg tenker derfor at det vi håper fremover nå, er at vi kan stoppe mindre utbrudd og ikke få en stor ny smittetopp, forklarer han.

Samtidig advarer han, i likhet med Høie, mot å senke skuldrene.

Totalt 8643 personer er registrert smittet av koronaviruset i Norge, opplyser Frode Førland ved Folkehelseinstituttet. I Oslo var det meldt om en økning av smittetilfeller i startet av juni, men også her er det en nedgang. 23.800 personer ble testet for koronaviruset forrige uke - 10.000 flere enn uken før.

De fleste blir smittet i private sammenhenger, forteller Førland.

- Vi har fått opp testkapasiteten de siste ukene. Til tross for at det er testet langt flere gikk andelen positive tester ned.

Forrige uke ble to personer lagt inn på sykehus og to lagt inn på intensivavdeling. Koronaviruset har tatt 242 liv i Norge.

Les også: Melding om ukontrollert koronaspredning i svenske Gällivare

Avventende til nytt legemiddel

I Danmark og Storbritannia har legemiddelet deksametason på rekordtid blitt tatt i bruk for alvorlig syke koronapasienter, men foreløpig er det få studier som faktisk viser effekt, understreket fagdirektør Svein Lie fra Helsedirektoratet.

– Dette var en melding som kom i går, og som ikke bygger på en fullstendig gjennomført studie. Men vi skal følge veldig tett på, slik at vi får tidlig og god dokumentasjon, sier Lie.

Ifølge en studie ledet av Oxford-universitetet, er deksametason, som er et steroid, den første medisinen som beviselig reduserer dødeligheten for alvorlig koronasyke. Tirsdag, bare 24 timer etter at legemiddelet ble tatt i bruk i Storbritannia, fulgte danskene etter.

I Norge er Statens legemiddelverk allerede i gang med å kartlegge hvor store lagre som finnes av deksametason i Norge, og et eksportforbud er til vurdering, opplyser Lie på spørsmål fra NTB.

Helseminister Bent Høie (H) mener det er svært positivt dersom det viser seg at det finnes et legemiddel som reduserer risikoen for å dø av korona.

– Men dette er ingen kur, understreker han.

Redegjør Stortinget

Fredag skal statsminister Erna Solberg (H) redegjøre for Stortinget om myndighetenes håndtering av koronakrisen.

Solberg ber om å få holde en redegjørelse «om status og videre løp for myndighetenes håndtering av covid-19», ifølge brevet fra 15. juni som NTB har fått tilgang til.

Fredag er Stortingets siste arbeidsdag i denne sesjonen. Både revidert nasjonalbudsjett og den siste pakken med koronatiltak, kjent som fase 3, skal debatteres i Stortinget samme dag. Regjeringspartiene og Frp ble enige om budsjettet og krisepakken sist uke. (©NTB)

Kommentarer til denne saken