OSLO (Nettavisen): - Jeg skulle ønske jeg kunne si at det snart er over, men det kan jeg ikke. I dag meldes det om 200 nye smittede. Vi må leve med smitte, smitteråd og uforutsigbarhet. Derfor må vi gjøre det så levelig vi kan for hverandre, sa helseminister Bent Høie på pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Les også: FHI med sterk advarsel: - Høy risiko

I anleding verdensdagen for psykisk helse oppfordret Høie til mer oppmerksomhet rundt disse utfordringene midt i pandemien.

- Vær oppmerksom, spør mer. Det er viktig i en tid der mange føler på stress og angst og mange lengter tilbake til hverdagen, innledet helseministeren.

Høie fikk på pressekonferanse spørsmål om julebord og sa at akkurat nå - slik smittesituasjonen ser ut - er julebord ikke å anbefale. Han anbefalte i stedet bedriftene å gi et gavekort til de ansatte slik at de kan gå ut og spise.

Det kom også spørsmål om skisesong og åpning av skibakker.

- Afterski blir nok ikke som før denne vinteren, sa helseministeren.

De som deltok foruten helseministeren var helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

23 koronapasienter på sykehus

Fredag var det 23 koronapasienter på norske sykehus, én av dem på intensivavdeling, ifølge tall fra Helsedirektoratet. Snittet denne uka er 24 pasienter.

Les også: 208 nye bekreftede koronatilfeller siste døgn

Les også: Høyeste smittetall i Bærum siden april

Flest koronapasienter er innlagt på sykehus i helseregionen Helse sør-øst, som har 15 slike pasienter, ettefulgt av Helse vest med fire koronapasienter, Helse Midt-Norge med tre og Helse nord med én koronapasient, melder NTB.

Oslo universitetssykehus, Ahus og Helse Bergen er helseforetakene hvor det er innlagt flest koronapasienter, med henholdsvis fire, tre og tre pasienter, ifølge oversikten.

Det var ved midnatt natt til fredag registrert 15.220 koronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 208 meldte tilfeller siste døgn. Økningen er litt lavere enn dagen før, da det ble registrert 229 nye tilfeller.

Les også: Positiv koronatest ved ankomstsenter i Råde

Ukerapporten fra Folkehelseinstituttet, som kom onsdag, viser at det er store geografiske variasjoner i forekomsten av covid-19 her i landet. De fleste tilfellene tilhører kjente utbrudd eller har blitt smittet av en kjent nærkontakt. Et mindretall ble smittet i utlandet.

- For tidlig å konkludere om Oslo

Folkehelseinstituttet er særlig oppmerksom på smittetallene i Oslo. Situasjonen der har vært stabil over de siste par ukene.

- Det er for tidlig å konkludere noe om effekt av tiltakene i Oslo, uttalte avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet onsdag.

Det utføres langt flere tester nå enn i mars/april, og flere har testet seg flere ganger. Dermed oppdages flere smittetilfeller nå enn i våres.

- Den utstrakte testingen og smittesporingen gjør at vi oppdager flere tilfeller med et mildt forløp. Smitten de siste ukene har primært forekommet hos yngre personer med lav risiko for alvorlig forløp. Overvåkingsdata viser en lav forekomst av alvorlige utfall, opplyser Vold.

Torsdag ble det meldt om 69 nye smittetilfeller i Oslo, en nedgang på siden onsdag. Antall smittede i hovedstaden siste 14 dager er 662. Bydelen med høyest smittetrykk er St. Hanshaugen. Her er det 146,4 smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

Se tabell: Smittetall i Oslo