Gå til sidens hovedinnhold

Bent Høie: - Nå handler det ikke om deg, men oss

Helseministeren kom med en klar oppfordring til folk med fremtidige hytteplaner.

Se Bent Høies klare melding øverst i saken.

- Ikke reis tilbake på hytta til helgen. Ikke ring kommunelegen eller andre og spør om det er greit å dra på hytta. Nå handler det ikke om deg, men om oss, sa Høie under pressekonferansen klokken 16.00 tirsdag.

Høie ville derimot ikke garantere at det blir forbudt å reise til hytta senere.

- Hyttekommunenes ordfører er glad i folket som kommer, så de ønsker ikke å fremstå som de som ikke ønsker disse velkommen. Derfor må vi se på dette, sa Høie.

Han la til at han var takknemlig for de som har reist hjem fra hytta frivillig, fordi da ville de ikke unødvendig belaste det lokale helsevesenet.

- For tidlig å si

Høie ble spurt om når skolene kunne åpnes igjen, men det hadde han ikke noe konkret svar på.

Følg med: Nettavisens nyhetsstudio følger koronavirus-utviklingen fortløpende

- Det er for tidlig å si. Vi må lytte til hva fagfolkene sier, og vi må ta det derifra. Det er også en vurdering kunnskapsdepartementet må ta, fortalte helseministeren.

68 pasienter innlagt

Helsedirektoratet opplyste senere under pressekonferansen at 68 pasienter var innlagt på sykehus med koronavirus.

- Det ser ut som at det er en mild sykdom for 90 prosent av oss, men for andre kan det fort kreve innleggelser, sa fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad.

Se hele pressekonferansen i videoen nedenfor:

Han la til at 13 pasienter må ha respirator.

Helseministeren fikk senere spørsmål om mangelen på smittevernutstyr, og sa klart og tydelig at det jobbes på spreng for å skaffe dette.

Få koronanyhetene på sms! Nettavisen sender deg de tre viktigste sakene hver dag. Meld deg på ved å sende korona til 2005. Total pris 49 kroner. Utsendingene avsluttes automatisk fredag 27. mars.

- Noe av utstyret vi har fått er til test for å sikre at det er godt nok. Det er en del av løsningene vi jobber intenst med nå, sa Høie.

Må komme seg på jobb

Monica Mæland redegjorde først for det overordnede bildet knyttet virussituasjonen, og var krystallklar på at kommunegrensene ikke skal stoppe folk fra å gjøre en viktig jobb.

- Vi kan for eksempel ikke ha en situasjon der kritisk vedlikehold stanses fordi en person er bosatt i én kommune ikke får slippe inn i en annen, sa Mæland.

Les også: Trump smeller til med et helt oljefond: Slik skal han redde økonomien i USA

Hun understreket at hjulene i samfunnet må gå rundt, og da må folk få komme seg på jobb.

Helsearbeidere i karantene

Tusenvis av helsearbeidere må bli hjemme på grunn av fare for koronasmitte. Nesten 6.200 sykehusansatte i Norge er i karantene tirsdag.

Aller flest er det i sørøst:

– Vi har over 4.000 ansatte i karantene, opplyste direktør i Helse Sør-Øst Cathrine Lofthus på en pressekonferanse tirsdag. Men tallene endrer seg dag for dag, understreker hun.

139 nye tilfeller

Det siste døgnet er det registrert 139 nye tilfeller av koronasmitte i Norge. Det totale smittetallet er nå oppe i 1.308, ifølge Folkehelseinstituttet ( FHI).

Les også: Erik Solheim slaktes etter korona-tweet: – Dette er sykt

50 av de smittede er innlagt på sykehus, 15 av dem er eller har vært innlagt på intensivavdeling. Så langt er det varslet om tre dødsfall som følge av pandemien. Alle de døde er eldre personer.

Dagsrapporten fra FHI omfatter alle nye tilfeller som er varslet til utbruddsregisteret fram til midnatt natt til tirsdag.

– Vi tester mange i Norge, og det vil vi fortsette med. For å sikre dette er kapasiteten på laboratoriene doblet, og det jobbes med å sikre høy nok bemanning. De fleste som testes, er personer som tilhører sårbare grupper og helsepersonell. Totalt har vi nå testet 21.647 personer i Norge, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Kommentarer til denne saken