Gå til sidens hovedinnhold

Bent Høie: - WHO trenger oss

Helse- og omsorgsministeren opplyste at samarbeidet med WHO styrkes ytterligere.

OSLO, MARMORHALLEN (Nettavisen): Se video øverst: Bent Høie snakker om at Norge og WHO må knytte enda sterkere bånd.

- Smittespredningen er fortsatt på et relativt lavt nivå nasjonalt, vi har fortsatt kontroll, sa helseminister Bent Høie innledningsvis.

Han takket også nabokommunene rundt Oslo at de iverksatte tiltak med en gang Oslo gjorde det.

ALLTID OPPDATERT: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

- Norge er fortsatt et annerledes-land i positiv forstand i Europa, men situasjonen kan fortsatt endres. Takk til alle som holder en meters avstand, vasker hendene ofte og holder seg hjemme, hvis man er syk, sa Høie videre.

WHO-samarbeidet

Høie var også ute og sa at Norge ikke kan klare seg selv.

- Vi kunne ikke håndtert denne krisen like bra, uten samarbeid med EU og våre nordiske naboer. Vi må lære av hverandre. Det er grunnleggende feil at man skal klare seg selv, opplyste helseministeren.

Han snakket videre om at den nåværende støtten til Verdens helseorganisasjon (WHO) vil økes umiddelbart.

Les også: Flere korona-pasienter havner på sykehus - men respiratorene forblir ubrukt

- Pandemien har vist oss betydningen av et sterkt og velfungerende WHO. Derfor ønsker regjeringen å bidra til organisasjonen, ikke bare over Utenriksdepartementets budsjett, som vi tradisjonelt har gjort, men nå også over Helsedepartementets budsjett. Vi øker derfor støtten med 20 millioner fra helse- og omsorgsdepartementet, sa Høie.

Les også: Bent Høie: - Vi holder øye med smittesituasjonen i Oslo

Helseministeren opplyste at det må være solidaritet i måten vaksiner skal deles ut på, og at målet må være at hele verdens befolkning får tilgang til vaksiner. Han sa at Bill Gates har skrytt av arbeidet til den norske regjeringen som har gått foran i arbeidet med at vaksiner blir delt ut solidarisk.

USAs president ble nylig utskrevet fra sykehuset, men denne videoen er urovekkende:

Hurtigtester

Høie informerte om at Norge har kjøpt fem millioner hurtigtester som skal gi et resultat, omtrent der og da.

- Da er Norge sikret god tilgang ut året og god tilgang inn i det neste året, sa helseministeren. Fremover kan vi teste og folk vil få resultatet 15 minutter senere, fortalte helseministeren.

Dette vil være nok et verktøy i kampen for å begrense utbrudd i befolkningen, sa Høie videre.

1,1 millioner personer er testet for koronasmitte i Norge så langt i pandemien.

Private arrangement

Helsedirektør Bjørn Guldvog var helt klar på at flere smitteutbrudd har skjedd på private arrangementer, og han ba derfor folk nok en gang om å holde smittevernreglene.

- Dette gjelder uansett om det er venner eller slektninger. Man må huske å holde avstand, tilrettelegge for håndvask og en ansvarlig for arrangementet skal sørge for at det ikke er mer enn 200, og det skal ikke konsumeres alkohol etter klokken 00.30. Det kan bli strafferettslig forfulgt, hvis det ikke tas ansvar, sa Guldvog.

Les også: Oslo: 603 nye smittetilfeller de siste 14 dagene

Han gikk også mer i dybden på at folk ikke må overvurdere størrelsen på sin egen stue eller bord, og faktisk sørge for at det er en meters avstand mellom hver gjest på ett bord.

- Tester langt flere

Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, sa at Oslo står for rundt like under halvparten av det totale smittetallet i forrige uke.

- Det testes enda flere nå, og vi tester mange flere med milde symptomer. Dette gjør at nye sykehusinnleggelser fortsatt er på et lavt nivå, sa Vold.

Avdelingsdirektøren fortalte videre at det er en stigende trend av økte smittetilfeller i Norden. Hun påpekte imidlertid at tallene fortsatt er lave i de nordiske landene, sammenlignet med andre land i Europa.

Les også: Frykter en tvilling-pandemi i Norge: – Det vil være ugreit, sier FHI-forsker (+)

Vold poengterte at det ikke er en «konkurranse» mellom de nordiske landene, men tvert imot.

- Vi har et veldig godt samarbeid med våre nordiske naboer, fastslo Vold.

Siste tallene

De siste tallene fra det europeiske smittevernbyrået ECDC viser at smittetrykket nå er høyt i hele Europa (EU, EØS og Storbritannia). Den viktigste indikatoren for dette, tallet for smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager, ligger over 20 i samtlige land på lista (se tabell lenger ned i saken).

De siste landene som gikk over 20 på dette insidenstallet og dermed over det som omtales som «rødt» nivå i Norge, var Latvia, Kypros og Liechtenstein.

Les også: Smittetilfellene raser inn - kan slukke håpet om tur til Sverige

- Mest smitte blant unge voksne

- Smittetallene er stigende i Europa og i våre naboland og har også vært stigende i Norge de siste ukene. Mange steder er bildet slik vi ser det er i Norge, med mest smitte blant unge voksne, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet ( FHI) ifølge NTB.

Den siste oversikten fra ECDC viser nå at samtlige av de europeiske landene har så høyt smittetrykk at de regnes som røde sett med norsk målestokk.

Oslo: 629 nye smittetilfeller siste 14 dager

I løpet av mandag ble det registrert 54 nye smittetilfeller av covid-19 i Oslo. Dagen før var det registrert 33 nye tilfeller.

Antall smittede de siste 14 dagene er 629, ifølge Oslo kommunes koronastatistikk.

Antallet nye tilfeller er høyere enn samtlige dager forrige uke, da det var høstferie for osloskolene og byrådet innførte strengere tiltak, blant annet påbud om munnbind.

Smittetallet er på samme nivå som for to uker siden. 24. september ble det registrert 58 nye smittetilfeller, som er det høyeste tallet for Oslo i løpet av de siste to ukene.

Les også

54 nye koronatilfeller i Oslo siste døgn

Kommentarer til denne saken