*Nettavisen* Nyheter.

Bente (48) gikk fra LG til toppkarakter

Foto: privat (Nettavisen)

Kom tilbake på skolen etter 27 år og snudde opp ned på alt. Også kjærlighetslivet.

28.09.10 15:45

Da Bente Skeie fikk 5 på avsluttende eksamen på Krokeide videregående, gikk hun ned på kne og gråt.

- Da skulle du tatt bilde av meg, gliser hun og viser stolt frem vitnemålet med flere 6-ere og 5-ere.

I 1979 gikk hun ut av ungdomsskolen. Da var fasiten en litt annen, og det vitnemålet er hun ikke like stolt av.

- Jeg har gjemt det på loftet. Det var kanskje en G eller to der. Resten var Lite Godt eller Nokså Godt. Jeg var til stede, men var ikke der likevel. Jeg så ikke viktigheten, forteller hun.

Karakterhopp
Krokeide videregående skole var en sjanse hun grep begjærlig. Skolen utenfor Bergen har 145 voksne elever som vil ha en ny mulighet i arbeidslivet.

På dette gymnaset er snittalderen 32 år.

Vårens eksamensresultater var oppsiktsvekkende, og mot strømmen i videregående skole. Alle linjer oppnådde et karaktersnitt på 4,0 eller mer i vår.

3 av 4 på Krokeide – som stort sett bare har møtt motgang i skolen tidligere – ender opp med jobb eller fortsetter utdanningen.

- Vi har en attføring på 76 prosent, og et karaktersnitt andre skoler kan misunne, sier daglig leder Frode Strøm.

- Du kan jo likevel!
Skolen har lege, sykepleiere, fysioterapeut, miljøarbeidere, nattevakter og personlige rådgivere som hjelper elevene i gang og helt til målstreken.

- For meg var det en fantastisk mulighet, og det var enorm spenning å begynne igjen. I begynnelsen tenkte jeg på hvordan det skulle gå, men snart ble det «Pokker, Bente, du kan jo likevel!».

Bente Skeie fikk også jobb direkte etter skolen med sine papirer i service og samferdsel, men ser nå etter annet arbeid. Den vordende ektemannen har fått jobb på Bohus.

- Lærerne så bak eleven. De så mennesket og tok vare på deg. De var åpne for å hjelpe, og det var en veldig trygghet rundt deg, sier hun.

- En slik skole handler om mer enn jobb. Det kan endre deg på mange måter. Du lærer å omgås andre, du lærer toleranse og du lærer å bygge deg opp så langt som mulig.

Statsråden på besøk
26. oktober skal kunnskapsminister Kristin Halvorsen besøke skolen.

- Halvorsen skal til Krokeide vgs fordi hun har blitt invitert dit. Skolen sier de jobber spesielt med å hindre frafall, og slikt arbeid er alltid av interesse for statsråden, sier seniorrådgiver Siri Baastad til Nettavisen.

Kampen mot frafall i videregående opplæring var hovedtema Halvorsen og statsministeren markerte skolestart i august på Fyrstikkalléen skole i Oslo:

- Vi vet at de som ikke fullfører videregående opplæring i større grad enn andre ungdommer sliter med å skaffe seg jobb. Det er få jobber igjen som ikke krever at du kan bruke et dataprogram, forstår engelsk eller kan regne. Derfor er kampen mot frafall så viktig, sa Stoltenberg.

Les også: - Vi skal få til verdens beste skole

- Nå går startskuddet for en nasjonal dugnad for å øke gjennomføringen. Vi er allerede i gang med samarbeid med fylkene, og vi vil også ha systematisk samarbeid med politisk ansvarlige i alle fylker. Alle gode krefter lokalt og nasjonalt må nå dra i samme retning, sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Våren 2011 skal kunnskapsministeren legge frem en stortingsmelding om ungdomstrinnet, som blant annet vil ta for seg hvordan ungdomstrinnet kan bli mer praktisk og virkelighetsnær «og gi mestring og trivsel for elevene».

Les mer om satsningen her (ekstern lenke)

Rektor: - Folk i arbeid
Rektor Rune Dolvik er ikke i tvil om at de er på rett spor:

- Mange fullfører ikke videregående, antall unge uføre øker og mange langtidssykemeldte kommer ikke tilbake i ordinært arbeid. Departementet og Kristin Halvorsen er opptatt av disse viktige spørsmålene og ønsker konstruktive innspill som kan bidra til å bedre situasjonen. Krokeide videregående har i mange år hatt suksess i arbeidet med disse målgruppene. Svært mange av skolens elever fullfører med gode karakterer, og går ut i ordinært arbeid.

FANT KJÆRLIGHETEN
Bente Skeie fikk litt mer trygghet enn de andre.

På skolen traff hun en sauebonde og ungkar fra Jondal. Tore Hammer var i samme situasjon. 53-åringen måtte slutte som bussjåfør på grunn av hjerteproblemer. Stresset ble umulig å takle.

Et langt yrkesliv ble snudd på hodet. Han måtte finne på noe nytt.

- Han var en god mann, en du kunne snakke med. Vi gikk ikke i samme klasse, men delte bord i kantinen. De to andre ved bordet (to damer) skal være forlovere i bryllupet, forteller Bente Skeie.

Men det var først etter halvannet år at det smalt.

Begge bodde på skolens internat, og da Bente kom tidlig hjem etter en julefest, ble hun invitert inn på Thores hybel.

- Jeg spurte om ikke han kunne ta av meg skoene. Siden har vi vært sammen, ler Bente Skeie og deler ut et stort kyss.

I november gifter de seg.

MYK OVERGANG
På skolen kunne de også ta forberedende kurs i 6 eller 12 måneder før alvoret begynte. 20 prosent av elevene på Krokeide videregående skole benytter seg av muligheten til å friske opp kunnskapene.

- Jeg kunne aldri gått rett på VG1. Jeg ville fått sjokk. Du får en god begynnelse med forberedende, sier Bente Skeie og fyrer opp den vordende ektemannen til å kaste seg ut i debatten om frafallet i skolen også.

Det er viktig for begge at det kommer klart frem at det er den offentlige skolen de er misfornøyd med. På Krokeide ble det plutselig kjekt å lære.

- Skolen er lagt opp etter teoretikerne. Jeg ser masse feil med skolen i dag. Det er mange som ikke liker opplegget og detter ut. For min del tror jeg ikke det sto på evnene. Jeg leste Morgan Kane-bøkene i timene på ungdomsskolen, fordi de var mye mer spennende enn undervisningen, sier Tore Hammer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.