*Nettavisen* Nyheter.

Bente ble helt forferdet da hun kontaktet 113

SJOKKERT: Det var her i Glasshuset i Bodø, Bente Arntzen fant en hjelpesløs mann onsdag kveld. Foto: Jan Eskil Severinsen

Bente Arntzen er sjokkert over mangelen på respons fra nødetatene.

03.10.14 10:47

Bente Arntzen gikk onsdag kveld igjennom Glasshuset i Bodø. Lederen for lokalavdelingen av Landsforbundet mot stoffmisbruk, sier hun fikk seg en opplevelse med AMK-sentralen som hun helst skulle vært forruten. Det skriver Avisa Nordland.

Da hun kontaktet 113-sentralen for å få dem til å bistå en sterkt beruset mann, som lå hjelpeløs i sitt eget oppkast, sier hun at hun fikk beskjed om at han var et kjent navn, de ikke ønsket å ta med seg.

– Jeg trodde ikke at det var mulig. Det er helt forferdelig. At man ikke blir hørt, fordi han ikke hadde et navn som passet dem er grusomt. Hva hadde skjedd hvis han hadde sovnet inn og dødd? spør hun seg.

Ifølge Arntzen skal mannen ha inntatt Sobril, hasj og alkohol. Det kan være en farlig blanding.

Når Sobril mikses med alkohol kan det gi sjokktilstander, og man kan havne i koma, ifølge Felleskatalogen.

Tryglet om hjelp

Etter at mannen skal ha blitt avvist hos AMK ringte Arntzen videre til politiet. Der fikk hun heller ikke hjelp, men de oppfordret henne til å sende mannen av gårde med en drosje.

– Han tryglet meg om å ikke gå fra ham. Han fortalte meg at han var kjempesyk, sier hun.

Arntzen hadde ingen planer om å forlalte den berusede mannen før han fikk hjelp. Hun ringte derfor opp igjen til 113-sentralen, og fortalte strengt at de ikke hadde lov til å nekte å ta med seg vedkommende.

Da fikk hun beskjed om at alle biler var ute, og at de kunne komme når en bil ble tilgjengelig.

- Alle har rett på hjelp

Ambulansen kom først 45 minutter etter første telefonsamtale. Mannen ble ikke lagt på en båre, men måtte selv gå for egen maskin, ifølge henne.

– Ambulansetjenesten viste stor uvilje. Det er helt utrolig. Alle har rett på hjelp, konstaterer Arntzen.

AMK kjenner seg ikke igjen

Avdelingsleder Irene Flatvoll-Pedersen ved AMK-sentralen, sier de har gjennomgått lydloggen fra den aktuelle episoden, og har en annen oppfatning av hendelsesforløpet.

- Nordlandssykehuset sender ambulanse i det øyeblikk vi (113) blir direkte kontaktet av den forbipasserende. Vi oppfattet da at personen hun ringer på vegne av, trenger helsehjelp og ambulanse blir umiddelbart rekvirert.

Personen hadde tidligere ringt til 113, men det fremkom ikke noe i den samtalen som tilsa behov for ambulanse. Vi ga personen råd om hva vedkommende burde foreta seg, sier hun.

Operasjonsleder Ina Selfors i Salten politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken.

Les flere saker fra Avisa Nordland her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag