RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beordret i vannet

Sist oppdatert:
Flåten ved marinebasen på Haakonsvern er utvidet med tjue ... kajakker.

Haakonsvern ligger idyllisk til like vest for Bergen. Og egentlig sier det seg jo selv. Har du en marinebase full av flotte bukter og viker er det selvsagt at fysisk trening bør foregå på kjøl.

Camilla styrer rekruttene med myndig åre.
Camilla styrer rekruttene med myndig åre.
INGEN NÅDE: Camilla Ianke beordrer rekruttene ut i vannet.

- Vi har kjøpt tjue havkajakker med fullt utstyr, forteller Camilla Ianke.

En ildsjel
Tjueseksåringen er løytnant, og jobber som idrettsoffiser på basen. Hun begynte å padle for seks-sju år siden og ble bitt av basillen.

- Noen av oss ildsjeler fant ut vi bare måtte utnytte mulighetene her ute. Jobben vår er jo å skape idrettsglede, få folk til å føle at yess, dette her er tingen for meg, smiler hun.

Det er tidlig morgen, og hun underviser en klasse vernepliktige radio-elever som har fysiske trening. Elevene skal snart beordres til tjeneste om bord på marinefartøy, men nå er det Camilla som gir ordre. Hun vil ha dem til å gå rundt i kajakkene.

- Gå sammen to og to! Ranheim, kom hit, roper hun. Uti med deg!

Sommerlunkent
Mikkel Ranheim er en dreven padler, og assisterer Camilla på kurset. Han tipper rundt, men det er ikke veldig synd på ham; Mikkel har på seg tørrdrakt, og det begynner å bli sommerlunkent i vannet. Camilla viser hvordan den kullseilte kajakken skal tømmes, og holder båten hans i ro slik at han kan åle seg oppi igjen.

- Beina er det første som skal nedi cockpit’en, forklarer hun.

Trikset er å åle seg på magen opp på akterenden av kajakken, stikke beina inn i cockpit’en, og så snu seg samtidig som du skyver deg frem og ned på setet.

Urkomisk
To av jentene, Christine Lysvold og Elin Hagren, sliter litt. Ikke fordi de ikke har skjønt hvordan det skal gjøres, men fordi Christine synes det er urkomisk å klamre seg til baugen av Elins kajakk. Hun ler sånn at det er omtrent umulig å komme seg opp i kajakken igjen.

Se flere bilder fra kurset nederst i artikkelen!

Kan låne kajakker
Etter å ha lært hvordan de skal håndtere kajakken, og redde seg selv og andre, får elevene Padleforbundets Vått-kort . For disse elevene er det å ta kortet en del av undervisningen, men alt personell tilknyttet basen kan melde seg på kurs. Camilla er fornøyd med responsen:

- Vi har kurs både i arbeidstiden og om kveldene, og hvert eneste kurs er sprengfullt.

De som har tatt vått-kort kan låne kajakkene på fritiden.

- De fleste tar seg turer fra basen og utover, men vi har også hatt lengre fellesturer, forteller Camilla. Vi har tatt med kajakkene ut i havgapet på Sotra, og mannskapet på KNM Skjold padlet for eksempel til Haganes, der de overnattet, grillet og klatret i fjellet.

Camilla holder også kurs for sivilister på fritiden, og er kanskje den som lærer opp flest padlere i Norge for tiden. Hun er oppvokst i Orkanger, og kom til Bergen i 2000 for å gå på det som den gang het Sjøforsvarets gymnastikkskole. Etter det tok hun mellomfag i friluftsliv ved Norges Idrettshøgskole, før hun fortsatte med et år på Sjøkrigskolen.

Sølv og gull
På Orkanger spilte hun fotball, men nå er det marinefemkamp som er idretten hennes. Hun er akkurat kommet hjem fra Danmark med en individuell sølvmedalje, og gull for lag. I høst skal hun delta i VM i Finland.

Men først skal hun ut på kajakktur. Sankthanshelgen padler hun Nærøyfjorden til Flåm, som turleder på en velferdstur i regi av Forsvaret. Den ruten har hun padlet fire ganger tidligere. Camilla leder fjellsportgruppen i Bergen Turlag, og i begynnelsen av juni hadde hun med en gjeng inn i regi av Turistforeningen.

Eskimorulle
Noen av elevene har hørt at det er mulig å rulle en kantret kajakk tilbake på rett kjøl. Mikkel tipper rundt for andre gang i dag. Sittende opp ned i kajakken strekker han åren fremover med flatt åreblad, og trekker den bakover og ned samtidig som han krøller seg mot den. Kajakken ruller opp, og Mikkel kommer ut av vannet med et fornøyd glis! Imponerende!

Klikk her for å se Glenn Andre og Bendik vise kameratredning.

Klikk her for å se Camilla vise egenredning.

Se flere bilder fra kurset nedenfor!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere