Gå til sidens hovedinnhold

- Beordret oss til å «knuse London»

Ny Al-Qaida-leder sverger hevn over Osama bin Laden. Britene trapper opp sikkerheten på undergrunnsbanen.

Osama bin Ladens (54) midlertidige etterfølger, Saif al-Adel (51), planlegger et omfattende terrorangrep mot London, og har beordret sine tilhengere til å «knuse» storbyen, skriver Daily Mail.

Saif al-Adel sverget hevn over drapet på bin Laden kort tid etter at han ble utnevnt som midlertidig leder for terrorbevegelsen tidligere denne uken.

- Vår nye leder har bedt om en stor plan for London, sier talsmann for Taliban, Ehsanullah Ehsan.

- Han mener Storbritannia er Europas ryggrad og at den må knuses, sier talsmannen.

Høytstående ledere i Taliban og Al-Qaida hadde nylig et møte ved grensen mellom Pakistan og Afghanistan for å bekrefte 51-åringens nye lederrolle.

Saif al-Adel er tidligere etterretningsoffiser i Egypt, og fungerte en periode som Osama bin Ladens sikkerhetssjef.

- Ønsker et spektakulært angrep
Terrorforsker Magnus Ranstorp sier det ikke er noen tvil om at terrorbevegelsen ønsker å hevne drapet på bin Laden med et spektakulært angrep.

- Men har terrorfaren økt i Europa etter drapet på bin Laden, Ranstorp?

- Først og fremst så var Saif al-Adel allerede operativ leder før bin Laden døde. Så i praksis har det ikke skjedd så mye lederskapsendringer, og det har ikke så mye å si for planleggingen, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

- Men det er riktig at de sverger hevn over Osama bin Laden. Spørsmålet er hvor raskt de kan gjøre det, og hvor urolige de er.

- Urolige for å bli tatt
- Det ble jo funnet mange dokumenter og mye materiale hos bin Laden, og det gjør at de som hadde kontakt med bin Laden, er urolige for at dette kan føre til at de blir tatt.

- Det innebærer følgende: På den ene siden har man en operativ leder som er aktiv og ønsker å slå til spektakulært for å hevne bin Laden. Men på den andre siden er de urolige på grunn av materialet som ble funnet hos bin Laden.

- De vil gjøre noe, men det kan være vanskelig for dem å gjøre noe snart, legger han til.

De amerikanske spesialsoldatene som drepte bin Laden natt til 2. mai, fikk med seg enorme mengder med dokumenter, harddisker, PC-er og DVD-er fra skjulestedet i Abbottabad. USA sier at dette materialet har gitt dem svært viktig informasjon om terrornettverket.

Les også: - Al-Qaida planla å sprenge oljetankere

- De mest utsatte landene
Ranstorp sier at Storbritannia, Danmark og Tyskland trolig er de mest utsatte landene i Europa. Danmark anses som et yndet terrormål på grunn av Jyllands-Postens karikaturtegninger av profeten Muhammad.

- Men Storbritannia kan det bli vanskelig å få gjort noe med, ettersom de har så god grensekontroll, sier han.

Politiet som har ansvar for sikkerheten i transportsektoren i London, British Transport Police, skal som følge av den økte terrorfaren få tillatelse til å bære våpen om bord på undergrunnsbanen, på undergrunnsstasjoner og om bord på hovedstadens tog.

Transportminister Philip Hammond skal kunngjøre den nye beredskapsplanen neste uke, som har til hensikt å avverge terrorangrep, skriver Daily Mail.

British Transport Police har en styrke på om lag 2900 mann, og 100 av dem skal få våpenopplæring.

-Man skal være årvåken
- Bør turister være engstelig for å feriere i London i sommer, Ranstorp?

- Nei, det er større risiko for å bli rammet av en trafikkulykke enn å være på feil sted til feil tid. Dessuten har britene veldig god sikkerhet i London. Man skal være årvåken, men ikke urolig, svarer han.

Sikkerhetsmyndighetene i Storbritannia skal være spesielt bekymret for et lignende terrorangrep som skjedde i Mumbai i november 2008. Da var det ti terrorister væpnet med skytevåpen og granater som gikk til angrep på offentlige plasser som hoteller og togstasjoner. Rundt 200 mennesker ble drept i angrepet.

Kommentarer til denne saken