*Nettavisen* Nyheter.

Ber demonstranter unngå hevnangrep i Egypt

Foto: LOUAFI LARBI (Reuters)

Det muslimske brorskap oppfordrer til massedemonstrasjoner i Egypt fredag, i protest mot kuppet. Samtidig ber hæren folk unngå å ty til blodige hevnangrep.

- De væpnede styrker mener at det egyptiske folks tilgivende natur ikke tillater hevnaksjoner eller å vise skadefryd, sier en militærtalsmann og oppfordrer egypterne til å vise vilje til forsoning og ikke konfrontasjon.

Det muslimske brorskap og andre tilhengere av tidligere president Mohamed Mursi har varslet omfattende demonstrasjoner mot kuppet over hele landet fredag, som ble gjennomført onsdag etter flere dagers folkeopprør mot regjeringen.

I husarrest
Islamistene fordømmer kuppet, men også de oppfordrer demonstrantene til å protesterer fredelig når de ventelig går ut i gatene etter fredagsbønnen.

Men mange Mursi-tilhengere er sinte over det som har skjedd, og hvorvidt de vil ta oppfordringen til følge, vil vise seg.

Mohamed Mursi sitter nå i husarrest et sted i forsvarsdepartementet mens mange av lederne i Brorskapet, blant annet lederen Mohammed Badie, er pågrepet. Blant de mange som er ettersøkt, er nestleder i Brorskapet Khairat al-Shater.

Protestbevegelse
Den siste omveltningen i Egypt startet forrige søndag da opposisjonen arrangerte en massedemonstrasjon mot Mursi og hans regjering. Dagen var ikke tilfeldig, for den dagen var det nøyaktig ett år siden Mursi ble tatt i ed etter å ha vunnet presidentvalget.

Presidentvalget var det første frie og demokratiske valget i Egypt, og kom som følge av revolusjonen i 2011 som felte president Hosni Mubarak.

Den nye protestbevegelsen, som kaller seg Tamarud («Opprør»), hadde sett seg lei på at Mursi og Det muslimske brorskap tok seg stadig større friheter i sin maktutøvelse. Mursi hadde blant annet gitt seg selv utvidede fullmakter og fått endret grunnloven.

Opprørsbevegelsen fikk samlet inn 22 millioner underskrifter på et opprop mot Mursi, og anslagsvis flere millioner mennesker deltok i demonstrasjonene mot Mursi 30. juni.

Fikk frist
Protestene vokste helt inn i regjeringskontorene, og i løpet av få timer kunngjorde fem ministre at de trakk seg fra regjeringen. Opposisjonen hadde fått vann på mølla, og dagen etter ga protestbevegelsen Tamarud Mursi en frist på ett døgn til å gå av.

Samtidig krevde hæren at Mursi måtte lytte til demonstrantene og ga ham en frist på to døgn til å finne en løsning på krisen.

Mursi nektet å etterkomme demonstrantenes krav, men innrømmet «å ha gjort feil» og lovte å rette på det.

Men det var ikke nok, verken for demonstrantene eller hæren. Da hærens frist gikk ut onsdag, kunngjorde den egyptiske forsvarssjefen at Mursi var avsatt. Kuppet var en faktum.

Militæret var imidlertid tydelige på at de ønsket et sivilt styre, og torsdag ble sjefen for grunnlovsdomstolen, Adli Mansour, tatt i ed som midlertidig president fram til det blir holdt nyvalg. Når det vil skje, er imidlertid usikkert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.