*Nettavisen* Nyheter.

Ber Erna Solberg ta ansvar for mottak av flyktninger

Natt til tirsdag måtte mange flyktninger sove ute mens de ventet på å bli registrert hos Politiets Utlendingsenhet. Dette må Erna Solberg rydde opp i, mener stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

Natt til tirsdag måtte mange flyktninger sove ute mens de ventet på å bli registrert hos Politiets Utlendingsenhet. Dette må Erna Solberg rydde opp i, mener stortingsrepresentant Karin Andersen (SV). Foto: Privat/Terje Pedersen/NTB Scanpix

- Erna Solberg har overlatt denne situasjonen til en statsråd fra et parti som både i teori og praksis viser at dette bryr de seg ikke om, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

Tirsdag skrev Nettavisen om kaotiske tilstander da mange flyktninger måtte tilbringe timevis utenfor Politiets Utlendingsenhet på Tøyen natt til tirsdag.

- Det var totalt kaos i natt og veldig mange mennesker utenfor PU. Den siste puljen på 20 personer gikk inn for å registrere seg klokka 04 i natt, sa Mohsan Raja til Nettavisen.

En av dem som reagerer kraftig på tilstandene på Tøyen er stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

- Nå må Erna Solberg ta ansvar og rydder opp. Det er katastrofe i verden. Hun er totalt fraværende. Hun har overlatt denne situasjonen til en statsråd fra et parti som både i teori og praksis viser at dette bryr de seg ikke om, sier Andersen til Nettavisen.

- Regjeringen har bygd ned kapasiteten

Hun mener den store flyktningestrømmen til Norge de siste ukene ikke kan komme som noen overraskelse.

- Du trenger ikke være spåmann for å skjønne at flyktningestrømmen ville komme. Alle som har villet se har forstått at det ville komme en kraftig økning av asylsøkere til Norge. Krisen har pågått lenge i Europa. Vi har sett båtene i Middelhavet. Vi vet at det er millioner på flukt fra Syria. Samtidig har regjeringen bygd ned kapasiteten på mottak og bare konsentrert seg om returer. De har ikke laget kriseberedskap for asylintervju og registrering, slik at en kunne trykke på knappen i det øyeblikket dette ble en utfordring.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Erna Solberg har overlatt denne situasjonen til en statsråd fra et parti som både i teori og praksis viser at dette bryr de seg ikke om, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV). Foto: Stig Weston


Svært kritikkverdig

Tirsdag ettermiddag ble det klart at på grunn av strømmen av asylsøkere til Norge ber Justis- og beredskapsdepartementet politiet intensivere kontrollen i grenseområdene.

Hun mener situasjonen på Tøyen er svært kritikkverdig.

- De sier gang på gang at det er i orden. Men det viser seg på Tøyen at det ikke er det. De må vente i timesvis ute i regnet etter kanskje uker og måneder på flukt. Kommunen har et soleklart ansvar for å sikre forsvarlige helsetjenester. Nå sørger frivillige for at det ikke går helt galt.

Les også: Røde Kors ber Anundsen ordne opp i mottakelsen av asylsøkere

- Hva mener du Solberg må gjøre?

- Solberg må vise handlekraft. Helseministeren må sørge for et skikkelig helsetilbud og justisministeren må sørge for praktiske løsninger slik at folk som flykter fra krig ikke må ligge ute på gata på Tøyen. Han må sørge for kapasitet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Både voksne og barn hadde ikke annet sted å sove enn ute på asfalten mens de ventet på å bli registrert hos Politiets Utlendingsenhet. Foto: Privat


- Kan ikke fortsette slik

Karin Andersen sier hun blir flau på Norges vegne.

- Det er flaut at de skal måtte sove ute. Mange er syke, det er barn og de fleste er totalt utslitt. Det kan ikke fortsette slik.

- Nå viser tallene fra sakene til de lengeværende asylbarna også at nesten ingen får bli, og at noen barn som får komme tilbake, plasseres på mottak og kun får midlertidig opphold. Det er totalt uakseptabelt. Disse barna har opplevd nok usikkerhet og utrygghet.

Hun legger også noe av ansvaret på Krf og Venstre.

- Når Krf og Venstre støtter ei regjering med FRP som ansvarlige både for asyl og integrering og som har retur som hovedprioritering, har de selv lagt ansvar for de mest sårbare i verden i totalt utrygge hender, sier Karin Andersen til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.