Gå til sidens hovedinnhold

Ber EUs medlemsland åpne grensene for fullvaksinerte

- Tiden er inne for lettelser, sier EU-kommisjonens leder.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier mandag at tiden er inne for å vurdere lettelser for ikke-nødvendige reiser.

- Vi foreslår å ønske vaksinerte og de fra land med en god helsesituasjon velkommen tilbake. Men hvis nye virusvarianter dukker opp, må vi handle raskt, skriver hun på Twitter.

For alle fullvaksinerte

EU-kommisjonen foreslår at medlemslandene letter på innreiserestriksjoner for alle fullvaksinerte, også for ikke-nødvendige reiser og foreslår i tillegg å slippe inn alle som kommer fra land der den epidemiologiske situasjonen er god, skriver de i en pressemelding. De vil samtidig øke grensen for hvor mange nye smittetilfeller som er akseptabelt i et land før døren stenges for innreise til EU.

Hvert enkelt land bestemmer

For vaksinerte skal kravet være at man er fullvaksinert med en vaksine godkjent i EU. Dette kan senere utvides til å følge en liste over vaksiner som er godkjent for nødbruk av Verdens helseorganisasjon, melder NTB.

Reglene for innreise fastsettes i hvert enkelt medlemsland.

I Norge anbefaler regjeringen fortsatt folk å unngå alle reiser som ikke er strengt nødvendige til utlandet. Det er innført kraftige innstramminger i utlendingers adgang til innreise til Norge.

- Alle som kommer til Norge fra utlandet, med unntak av gule land/områder i Europa, skal være i karantene i 10 døgn, heter det på FHIs nettsider.

Tiden er inne for lettelser, ifølge EU-kommisjonens leder:

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet