*Nettavisen* Nyheter.

Ber finnmarkingene passe seg for Jorun

PÅ VEI MOT NORD: Satellittbilde som viser lavtrykkets øye utenfor Nordland lørdag formiddag.

PÅ VEI MOT NORD: Satellittbilde som viser lavtrykkets øye utenfor Nordland lørdag formiddag. Foto: (Meteorologisk institutt)

– Når ekstremværet kommer, er det kanskje ikke så lurt å være ute, sier meteorologen.

08.03.14 12:44

TROMSØ/OSLO (NTB-Tonje Paulsen Solem): Ekstremværet Jorun er ventet å treffe Finnmark lørdag kveld. Meteorologene oppfordrer folk til å være forsiktige.

Lørdag kveld og natt til søndag ventes det vestlig full til sterk storm over store deler av Finnmark, med vindkast på 35-40 meter per sekund, melder Meteorologisk institutt.

– Når ekstremværet kommer, er det kanskje ikke så lurt å være ute i Finnmark, sier vakthavende meteorolog Gunnar Noer på Meteorologisk institutt til NTB.

Rammer Finnmarksløpet

Lørdag formiddag ligger et kraftig stormsenter utenfor Troms. Det er ventet at det i løpet av dagen vil bevege seg nordøstover og gi vestlig full til sterk storm over store deler av Finnmark. Vinden er ventet å minke søndag formiddag.

– Det som er litt spesielt er at vi venter stygg vind også i indre strøk på Finnmarksvidda, sier Noer.

Finnmarksløp starter i Alta lørdag klokken 11. Vinden rammer dermed hundespannene som skal krysse Finnmarksvidda.

Pressesjef Trond Antonsen i Finnmarksløpet sier før ekstremværvarselet til Nordlys at deltakerne er godt forberedt på alle forhold.

– Vi må bare ta det som det kommer, sier han.

Artikkelen fortsetter under livevinduet.


Orkan i kastene

Også Troms og Nordland opplever lørdag sterk vind. Men Noer tror ikke ekstremværvarselet vil bli utvides til å gjelde også der.

– I Nordland har det vært storm i natt, men vinden minker gradvis. I Troms tror vi at det er på sitt verste nå i formiddag, sier han.

Lørdag formiddag blåste det blant annet kraftig i Vesterålen.

– Enkelte steder måler vi i øyblikket kast opp mot 82 knops styrke. Det tilsvarer en styrke på orkan i kastene, selv om det ikke nødvendigvis betyr at det blåser orkan når man ser på middelverdiene, sier Noer.

Vanskelige kjøreforhold

Kjøreforholdene er vanskelige på fjelloverganger i nord, ifølge trafikkmeldingene til Statens vegvesen. Det er kolonnekjøring på flere av overgangene lørdag morgen.

– Jeg oppfordrer folk som har planer om å krysse fjelloverganger i dag om å sjekke status på nettet før de legger ut på tur, sier trafikkoperatør Helge Tømmervik på Vegtrafikksentralen i Mosjøen til Avisa Nordland.

Avisa melder at flere av hurtigbåtavgangene i regionen lørdag morgen ble kansellert.

iTromsø melder at Sandnessundbrua mellom Tromsøya og Kvaløya kan bli stengt i løpet av lørdag ettermiddag. Grunnen er stormen som kommer til å slå innover byen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.