*Nettavisen* Nyheter.

Ber folk i karantene holde seg vekk fra butikkene

Oslo 20200313. Statsminister Erna Solberg legger fram tiltakspakke i forbindelse med koronaviruset.

KRISEPAKKE: Statsminister Erna Solberg (H) la søndag fram tiltakspakke i forbindelse med koronaviruset.  Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Statsminister Erna Solberg ber folk i hjemmekarantene om å holde seg borte fra butikkene.

15.03.20 22:31

Selv om du ikke er syk eller har fått påvist smitte av koronaviruset, skal du holde deg hjemme i to uker om du nylig har vært i utlandet. Flere norske kommuner har også bedt folk som har vært sørpå den siste uken om å være i hjemmekarantene i 14 dager.

Under pressekonferansen søndag snakket statsministeren blant annet om hva folk i hjemmekarantene ikke skal gjøre.

Få siste nytt om koronaviruset i Nettavisens nyhetsstudio

- I Spania får folk kun gå i matbutikkene og på apoteket, kan det være tiltak som også blir satt i verk her? spurte NRK.

- Smittevernsmyndighetene må gi oss vurderinger på det. Nå har vi ekstremt strenge tiltak i Norge for øyeblikket, og hvis folk følger de er det ikke nødvendig å gå så mye lenger, sa Erna, og la til:

- For alle som er i karantene så er det viktig å huske på at de ikke skal i butikken. De kan gå på tur ute, frisk luft er bra for alle, men man må holde avstand til andre mennesker.

Ny tjeneste fra Nettavisen: Få de viktigste koronanyhetene på sms!

Fakta

Fakta om nye koronatiltak i helgen

Flere kommuner innfører hjemmekarantene

I helgen har flere kommuner i Norge innført hjemmekarantene for folk som har reist i ulike deler av landet den siste uken.

Stor-Elvdal kommune i Innlandet hadde lørdag foreløpig ingen koronasmittede, og de er én av kommunene som nå innfører tiltak for å prøve å unngå at noen smittes.

- ​​Stor-Elvdal kommune innfører med hjemmel i smittevernloven karantene for alle tilreisende som har oppholdt seg i Oslo eller Viken i mer enn 24 timer etter 9. mars, opplyste kommunen på egne nettsider lørdag ettermiddag.

Les også: Regjeringen oppretter krisepakke for norsk næringsliv

Også Bardu kommune og Alstahaug kommune har innført samme regel.

Lørdag kveld ble det kjent at folk i Lofoten og Vesterålen, med unntak av Værøy, må i karantene om de har vært i fylkene Oslo, Agder, Rogaland, Viken, Vestfold og Telemark, Innlandet og Vestland.

Søndag innførte også Sør-Varanger kommune i Finnmark hjemmekarantene for alle som kommer fra sør for Nord-Norge, det vil si sør for Nordland. Også Tromsø og Harstad har gjort det samme.

Flere kommuner i Rogaland har innført regel om hjemmekarantene for de som har vært utenfor Rogaland. De lokale vedtakene gjelder fra 15. mars klokka 21 og har ikke tilbakevirkende kraft.

Les også: Illevarslende funn i ny korona-studie: Viruset spres av symptomfrie personer

Må unngå å bli rammet

Det blir hjemmekarantene i 14 dager for de som rammes av disse tiltakene. Dersom man i tillegg har symptomer som forkjølelse, feber og/eller tung pust skal karantenen ha en varighet i minst sju dager etter symptomfrihet.

Kommunene opplyser at helsepersonell og personer med samfunnskritiske stillinger må innrette seg slik at de unngår å bli rammet av disse bestemmelsene.

- Dette innebærer alternativ innlosjering for besøkende eller familiemedlemmer som kommer fra områder som utløser karantene, forklarer de.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag