Gå til sidens hovedinnhold

Ber folk i karantene holde seg vekk fra butikkene

Statsminister Erna Solberg ber folk i hjemmekarantene om å holde seg borte fra butikkene.

Selv om du ikke er syk eller har fått påvist smitte av koronaviruset, skal du holde deg hjemme i to uker om du nylig har vært i utlandet. Flere norske kommuner har også bedt folk som har vært sørpå den siste uken om å være i hjemmekarantene i 14 dager.

Under pressekonferansen søndag snakket statsministeren blant annet om hva folk i hjemmekarantene ikke skal gjøre.

Få siste nytt om koronaviruset i Nettavisens nyhetsstudio

- I Spania får folk kun gå i matbutikkene og på apoteket, kan det være tiltak som også blir satt i verk her? spurte NRK.

- Smittevernsmyndighetene må gi oss vurderinger på det. Nå har vi ekstremt strenge tiltak i Norge for øyeblikket, og hvis folk følger de er det ikke nødvendig å gå så mye lenger, sa Erna, og la til:

- For alle som er i karantene så er det viktig å huske på at de ikke skal i butikken. De kan gå på tur ute, frisk luft er bra for alle, men man må holde avstand til andre mennesker.

Ny tjeneste fra Nettavisen: Få de viktigste koronanyhetene på sms!

Flere kommuner innfører hjemmekarantene

I helgen har flere kommuner i Norge innført hjemmekarantene for folk som har reist i ulike deler av landet den siste uken.

Stor-Elvdal kommune i Innlandet hadde lørdag foreløpig ingen koronasmittede, og de er én av kommunene som nå innfører tiltak for å prøve å unngå at noen smittes.

- ​​Stor-Elvdal kommune innfører med hjemmel i smittevernloven karantene for alle tilreisende som har oppholdt seg i Oslo eller Viken i mer enn 24 timer etter 9. mars, opplyste kommunen på egne nettsider lørdag ettermiddag.

Les også: Regjeringen oppretter krisepakke for norsk næringsliv

Også Bardu kommune og Alstahaug kommune har innført samme regel.

Lørdag kveld ble det kjent at folk i Lofoten og Vesterålen, med unntak av Værøy, må i karantene om de har vært i fylkene Oslo, Agder, Rogaland, Viken, Vestfold og Telemark, Innlandet og Vestland.

Søndag innførte også Sør-Varanger kommune i Finnmark hjemmekarantene for alle som kommer fra sør for Nord-Norge, det vil si sør for Nordland. Også Tromsø og Harstad har gjort det samme.

Flere kommuner i Rogaland har innført regel om hjemmekarantene for de som har vært utenfor Rogaland. De lokale vedtakene gjelder fra 15. mars klokka 21 og har ikke tilbakevirkende kraft.

Les også: Illevarslende funn i ny korona-studie: Viruset spres av symptomfrie personer

Må unngå å bli rammet

Det blir hjemmekarantene i 14 dager for de som rammes av disse tiltakene. Dersom man i tillegg har symptomer som forkjølelse, feber og/eller tung pust skal karantenen ha en varighet i minst sju dager etter symptomfrihet.

Kommunene opplyser at helsepersonell og personer med samfunnskritiske stillinger må innrette seg slik at de unngår å bli rammet av disse bestemmelsene.

- Dette innebærer alternativ innlosjering for besøkende eller familiemedlemmer som kommer fra områder som utløser karantene, forklarer de.

Les også

Sykehus vil teste eksperimentell ebolamedisin mot koronaviruset

Les også

- Er du forkjølet og tror du har korona, så kan du nesten gå ut ifra at det kan være korona

Les også

Kongen holdt tale om den vanskelige tiden Norge befinner seg i

Les også

SAS-sjef Rickard Gustafson: - Vi permitterer 10.000 ansatte

Kommentarer til denne saken