Tidligere i sommer gikk Telemarks politimester Anne Rygh Pedersen ut og ba folk slutte å ringe politiet om «alle mulige slags bagateller».

- Politiet har ikke kapasitet til å mekle når naboen spiller for høy musikk, uttalte hun blant annet til NRK Østafjells.

Overfor Nettavisen sier Rygh Pedersen at hun holder fast ved det hun har sagt - selv med helgens tragiske hendelse i Askim friskt i minnet.

Ba festdeltakere dempe seg
Ved midnatt lørdag oppsøkte en 32 år gammel familiefar naboen for å be deltakerne på en støyende ungdomsfest dempe seg. Der ble han utsatt for uprovosert vold og døde senere av skadene. To menn er pågrepet og siktet i saken.

Ifølge Dagbladet skal naboer ha sagt at det var fest i huset hele uka, men hos Follo-politiet har de ikke notert noen henvendelser om festbråk på denne adressen, verken i forkant av voldsepisoden ved midnatt lørdag eller tidligere i uka, opplyser politiadvokat Nora Ingebrigtsen til Nettavisen.

Festbråk er en gjenganger
Rygh Pedersen sier hendelsen i Askim er svært beklagelig og uforståelig. Telemarks politimester vil ikke kommentere denne saken konkret, men sier at henvendelser om festbråk er en gjenganger hos politiet og at de ikke har kapasitet til å følge opp alt dette.

Rygh Pedersen sier politiet kan oppleve å få 100 slike henvendelser om høy musikk i løpet av en helg.

- Derfor var det min oppfordring at folk kanskje bør tenke seg om før de kontakter politiet i slike saker, sier hun.

- Snakk med naboene
- Jeg vil oppfordre folk til å snakke med naboene, gjerne som et forebyggende tiltak. Vurder også tid og sted og form hvis du skal oppsøke naboen for å klage på høy musikk. Kanskje er det fornuftig å vente til folk er edru igjen etter festen, sier Rygh Pedersen.

«Vurder også tid og sted og form hvis du skal oppsøke naboen for å klage på høy musikk»

Politimester Anne Rygh Pedersen i Telemark

Hun understreker igjen at hun snakker generelt om festbråk og ikke om hendelsen i Askim

- Politiet skal selvsagt bidra der det trengs, sier hun, og legger til:

- Jeg oppfordrer ikke folk til å ta saken i egne hender.

- Kanskje tåler vi litt for lite
- Vi ser av politiets logger at det er svært mange henvendelser om festbråk. Er vi for lite hensynsfulle, eller er vi for hårsåre?

- Kanskje litt av begge deler. Vi tar for lite hensyn til hverandre, men kanskje tåler vi også litt for lite. For eksempel mener jeg vi må tåle litt mer av høy musikk om sommeren, sier Telemarks politimester.

- Politiet bruker mye tid på forhold som er knyttet til fest og alkohol i helgene?

- Ja, altfor mye av politiets ressurser går til å passe på voksne folk som burde klare å passe på seg selv. Vi skulle gjerne ha satt disse ressursene inn på mer alvorlig kriminalitet.

Hun presiserer at hun skiller mellom klager på høy musikk og for eksempel husbråk, som kan dreie seg om familievold.

- Da er det selvsagt at politiet skal prioritere det, sier hun.

Andre råd i Follo
Arne Jørgen Olafsen er politimester i Follo, distriktet som nå etterforsker voldsepisoden i Askim. På spørsmål om hvilke råd han vil gi publikum i forhold til festbråk og høy musikk, svarer han slik:

«De fleste som ringer oss har en grunn til å ringe. Særlig hvis man føler seg utrygg eller i fare, vil jeg anbefale folk å ringe»

Politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo

- De fleste som ringer oss har en grunn til å ringe. Særlig hvis man føler seg utrygg eller i fare, vil jeg anbefale folk å ringe om ikke annet så for å diskutere hvordan saken kan løses, sier han til Nettavisen.

Han sier Follo-politiet har god erfaring med å ringe opp personene på den aktuelle adressen dersom naboer klager.

- En telefonsamtale kan ofte løse saken. Det er ikke sikkert det er riktig bruk av ressurser å sende en patruljebil, sier han.

Også Olafsen presiserer at han snakker om festbråk generelt, ikke om den konkrete saken i Askim.