RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber foreldre ta døds-avgjørelsen

Sist oppdatert:
Bergenske leger er uenige med sine europeiske kolleger, og vil la foreldre ta avgjørelsen når legene vurderer å stoppe behandlingen av ekstremt premature nyfødte.

Det går fram av en europeisk undersøkelse gjort blant 100 sykehus i ti land. Bakgrunnen for undersøkelsen er den økende trenden der førstegangsfødende kvinner blir stadig eldre. Det har igjen ført til store etiske dilemma for legestanden, fordi gravide over 35 år har større sjanse for å føde for tidlig.

Ved enkelte tilfeller kan spedbarna bli født 16 uker for tidlig, og den påfølgende livreddende behandlingen for ekstremt premature babyer kan sette legene i en vanskelig situasjon. Avgjørelsen om behandling skal fortsette eller avsluttes for de minst levedyktige spedbarna gjør jobbhverdagen uutholdelig, skriver The Brunei Times.

Undersøkelsen ble gjort av den kontroversielle doktoren Louis Kollee fra University Medical Centre i Nijmegen i Nederland. Og mens europeiske leger i Kollees undersøkelse tenderte mot at liv-og-død-avgjørelser er legens jobb, kom det fram i en tilsvarende undersøkelse gjort av Universitetet i Bergen, at nesten samtlige av de 15 spurte legene mente foreldrene bør konsulteres når avgjørelsen om å avslutte behandling skal taes.

I skarp kontrast til bergenske leger, sto franske medisinere som anbefaler at babyer født mer enn 15 uker for tidlig ikke er levedyktige og bør få avsluttet behandling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere