Handel og Kontor fortviler over lønns- og arbeidsforholdene i lavprisselskapet Ryanair. Nå legger de press på Østfolds fylkesordfører, Ole Haabeth fra Arbeiderpartiet, og ber han stille seg i bresjen for en boikott.

Het potet
Ole Haabeth fra Fredrikstad topper Østfold Arbeiderpartis liste til fylkestingsvalget og er klar til å fortsette som fylkesordfører også etter valget. Men nå får han en het potet i fanget fra egne rekker. Det irske flyselskapet Ryanair, som blant annet opererer fra lufthavna i Rygge, har ertet på seg fagbevegelsen. Handel og Kontor sier de opplever Ryanair som direkte fagforeningsfiendtlig.

Forbundet er glad for at ordfører Paul Erik Krogsvold i Moss - også han fra Arbeiderpartiet - sier kommunens egne ansatte ikke skal benytte Ryanair.

- Faller på stengrunn
Men de ergrer seg tilsvarende over at fylkesordfører Ole Haabeth i et intervju med Fredriksstad Blad torsdag sier han forventer at Ryanair følger norske lønns- og arbeidsforhold.

- Saken er at Ryanair har gått til retten fordi de ønsker å praktisere irsk rett også når de er etablert i Norge. Fylkesordførerens uttalelser faller dermed på steingrunn, og det har Ryanair selv sørget for, sier Peggy Hessen Følsvik, første nestleder i Handel og Kontor Norge, ifølge en pressemelding.

Følger irsk lovverk
Ryanair mener - ifølge Handel og Kontor - at den norske arbeidsmiljøloven ikke gjelder for deres ansatte selv om de bor i Østfold, møter opp på Rygge flyplass hver arbeidsdag og flyr med utgangspunkt fra Rygge.

- De ansatte lønnes med en lav irsk lønn, og Ryanair er altså ifølge dem selv underlagt irsk lovverk og tilsyn og ikke norsk, sier Følsvik.

Han sier Østfolds fylkesordfører har fått fått rikholdig informasjon fra forbundet om Ryanair og mener det ikke er noen grunn til å tro at selskapet vil følge norske lover, regler og avtaler.

Nettavisen har forsøkt å kontakte Ole Haabeth for en kommentar til saken.