RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber Gjedrem stramme inn

Sist oppdatert:
OECD ber Norge strammer inn pengepolitikken for å unngå overoppheting i økonomien.
Det er det klare budskapet i OECDs halvårlig økonomiske rapport til sentralbanksjef Svein Gjedrem og finansminister Kristin Halvorsen.

Norge må stramme inn landets pengepolitikk og holde igjen den offentlige pengebruken skal en overoppheting av den norske økonomien unngås, mener OECD. Kommentarene kommer i forbindelse med at Norge har opplevd en av sine lengste perioder med vekst over potensiell vekst og med en kapasitetsutnyttelse nær historiske rekordnivåer.

OECD forventer at veksten i bruttonasjonalproduktet vil ende på 4 prosent i år, ned fra 4,5 prosent i fjor. I 2008 er prognosen på 2,5 prosent basert på at renteskruen strammes til.

Økonomene i OECD forventer at Gjedrem vil heve renten til 5 prosent innen utgangen av året, som er en liten økning i forhold til den forrige prognosen fra OECD.

Samtidig ber de norske politikere om å prioritere ny reformer for å øke utnyttelsen av den norske arbeidsstokken. Blant annet peker OECD på sykefravær, uføretrygden og økt timeantall som områder for prioritering.

De ber også om at bruken av midler fra oljefondet under handlingsregelen nå bør strammes betydelig inn for å begrense innsprøytning av oljepenger inn i økonomien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere