*Nettavisen* Nyheter.

Ber hæren styrte Sør-Sudans president

Foto: GORAN TOMASEVIC (Scanpix)

Fortsatt er det kamper i landet i det regjeringsstyrkene forsøker å få kontrollen over opprøret.

19.12.13 18:26

Sør-Sudans tidligere visepresident Riek Machar ber hæren styrte president Salva Kiir, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Jeg har bedt regjeringspartiet SPLM og hæren om å fjerne president Salva Kiir fra makten, sa Machar til radiostasjonen RFI torsdag.

Han la også til at han kun er interessert i å delta i samtaler som dreier seg om Kiirs avgang, skriver nyhetsbyrået AFP.

- Hvis han vil forhandle om å gi fra seg makten, kan vi snakke om det. Men han må gå av. Han kan ikke samle landet når han dreper folk som fluer og prøver å framkalle etniske sammenstøt, sier Machar, som har vært på rømmen fra myndighetene etter et angivelig kuppforsøk.

Rundt 450 mennesker har blitt drept etter at kampene startet forrige søndag

- Må rydde opp
Utenriksminister Børge Brende (H) er svært bekymret over utviklingen.

- President Salva Kiir har nå et enormt ansvar for å skape fred og forsoning, sier utenriksministeren til NTB torsdag.

Han diskuterte Sør-Sudan med FNs generalsekretær Ban Ki-moon under et møte i New York onsdag.

- Vi er enige om at Salva Kiir må rydde opp. Han må skape enighet i sitt eget parti, sier Brende.

Norge har de siste årene vært en av de største økonomiske bidragsyterne til Sør-Sudan. Gjennom Røde Kors og FN har Norge de gitt flere hundre millioner kroner i humanitær støtte.

- Alt dette kan nå bli ødelagt på grunn av interne politiske konflikter i regionen, forklarer Brende.

Maktkamp
Analytikere frykter at striden mellom Sør-Sudans president og tidligere visepresident skal føre til en ny krig i den unge nasjonen.

- Sør-Sudan står på randen av full borgerkrig, advarer den anerkjente tenketanken International Crisis Group.

Sudan-kjenner Øystein Rolandsen ved Norsk institutt for fredsforskning (PRIO) mener at det finnes flere mulige utganger av krisen.

- Situasjonen er uforutsigbar, og mye avhenger av hvordan den blir håndtert av sørsudanske myndigheter. Men hvis dette drar ut, er det fare for at konflikten vil eskalere ytterligere, sier Rolandsen til NTB.

Striden har nå trengt seg inn i den sørsudanske hæren, som er en smeltedigel av ulike allianser og lojalitetsbånd. Mange av disse båndene går langs etniske skillelinjer.

- Problemet er at alle topplederne har sterke forbindelser inn til det militære og kan mobilisere soldater på eget initiativ. Dette gjør Sør-Sudan veldig sårbart for kriser, som kan eskalere uten at de politiske lederne egentlig ønsker det, sier Rolandsen.

Kuppforsøk
President Kiir har tidligere sagt at uroen i Sør-Sudan skyldes et kuppforsøk iverksatt av den tidligere visepresidenten, som ble avsatt i sommer. Kiir og Machar er ledere for Sør-Sudans to største etniske grupper, dinkaene og nuerne.

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch har allerede fått rapporter om folk som er drept i Juba fordi de tilhørte «feil» stamme.

- Soldater i Juba har ved flere anledninger spurt personer om deres etnisitet og deretter drept eller løslatt dem, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

Flere av Sør-Sudans naboland frykter at en borgerkrig er i ferd med å bryte ut i verdens yngste nasjon.

Har samtaler
Torsdag hadde president Salva Kiir samtaler med meglere fra Den afrikanske union, som håper å få avsluttet konflikten mellom de rivaliserende fraksjonene før det bryter ut full borgerkrig i landet.

Mens situasjonen ser ut til å ha roet seg i hovedstaden Juba, har det vært harde sammenstøt i regionhovedstedene Bor og Torit de siste dagene.

Opprørssoldater har tatt kontroll over Bor, hovedstaden i den urolige provinsen Jonglei. Byen var åsted for en massakre på begynnelsen av 1990-tallet, og mange lokale innbyggere har rømt i panikk og søkt tilflukt i en FN-leir.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.