RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

Ber helseministeren ta hørselsgrep

Sist oppdatert:
Folk vet ikke nok om sammenhengen mellom støy og hørselsskader, mener Hørselshemmedes Landsforbunds Ungdom. Nå ber de helseministeren ta grep.

Oslo (ANB): Sammenhengen mellom støy og hørselsskader er grundig dokumentert, påpeker Hørselshemmedes Landsforbunds Ungdom (HLFU).

– For mye støy kan føre til både tinnitus (øresus) og hørselstap, sier Fredric Sagen, nyvalgt styreleder i HLFU til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Flere uavhengige internasjonale undersøkelser påviser sammenhengen mellom fritidsstøy og hørselsskader, ifølge HLFU. Organisasjonen peker også på at bruken av MP3-spillere har økt kraftig og at en EU-undersøkelse har vist at én av ti MP3-brukere står i fare for å få varige hørselsskader av bruken.

– Uforsiktige
Men folk kan for lite om sammenhengen mellom støy og hørselsskader, mener HLFU, som er bekymret over manges atferd..

– Se på konserter, for eksempel. Mange er svært uforsiktige og står rett ved høyttalerne under konserten, sier Sagen.

I et formelt notat fra HLFUs generalforsamling nylig peker organisasjonen på at 50.000 nordmenn er svært plaget av tinnitus, eller øresus. Tinnitus kan blant annet forårsakes av for høy musikk. Alle som bruker MP3-spillere og som besøker festivaler, diskoteker og konserter med skadelig høyt lydnivå bør ha kunnskap om hvilken risiko de utsetter seg for, påpeker HLFU.

– Men i forbindelse med en tidligere kampanje var vi ute og snakket med folk i alle aldrer om tinnitus. Da erfarte vi at mange tror tinnitus er noe som ikke vil ramme dem, sier Sagen, som minner om at folk bør bruke ørepropper, ta pauser og trekke unna høyttalerne på konserter og andre steder med høy lyd.

Vil ha kampanje
Nå mener HLFU at tiden er inne for en større folkeopplysningskampanje om sammenhengen mellom støy og hørselsskader.

– Men vi alene har verken ressurser eller tid til å gjennomføre det, vi må få myndighetene på banen, sier Sagen.

Nå ber de helseminister Bjarne Håkon Hanssen ta ansvar for å sette i gang en opplysningskampanje om sammenhengen mellom støy og hørselsskader.

– Vi må få myndighetene på banen for å få til en kampanje, gjerne i samarbeid med oss, sier Sagen.

HLFU sendte fredag et brev om kampanjeforslaget til Helse- og omsorgsdepartementet.

Lydstyrken
Overlege Haakon Arnesen ved øre-nese-hals-avdelingen ved St. Olavs hospital sier det som avgjør hvorvidt man kan får en hørselsskade er lydstyrken, varigheten og hvor personen befinner seg i forhold til lydkilden.

– Er man på en konsert med ekstremt høy lyd, for eksempel 120-130 desibel, kan noen få minutter faktisk være nok til at en person kan få en hørselsskade eller tinnitus, sier Arnesen.

– Når det gjelder MP3-spillere er det ikke det å bruke dem som kan være skadelig, men hvor ofte og hvor høyt man spiller. Bruker man dem med lav eller moderat lydstyrke, kan det nemlig tvert imot være gunstig i den forstand at øret blir motstandsdyktig, sier Arnesen. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere