Gå til sidens hovedinnhold

Ber Kina holde anal koronasjekk unna japanere

Japan ber Kina unngå å bruke anal koronatesting av japanere. Metoden har ført til klager om psykologisk ubehag, påpeker landet overfor Beijing.

Etter at denne videoen hadde blitt delt millioner av ganger på Weibo, truet kinesiske myndigheter med at de ville ta rettslige skritt mot de som fortsatte å dele den:

Den japanske henvendelsen fremmes etter meldinger om at amerikansk diplomatisk personell i Kina har klaget over å ha blitt utsatt for de inngripende testene. Kina har avvist påstandene.

Kina kunngjorde i forrige måned at analtesting kan være mer effektivt enn den vanlige testingen som foretas i nese og munn, begrunnet med at viruset kan oppholde seg lenger i fordøyelsessystemet.

Les også: FHI fryktet 30.000 korona-pasienter. Nå har 318.000 fått vaksine. Hvorfor stenger vi likevel ned?

- Psykologisk ubehag

Men den japanske regjeringens talsmann Katsunobu Kato sa mandag kveld at Tokyo nå har fremmet en formell anmodning via Japans ambassade i Beijing om at tilreisende fra Japan må unntas fra analtesting.

– Noen japanere har gitt uttrykk for at testene kan fremkalle betydelig psykologisk ubehag, påpeker Kato, som legger til at det ikke foreligger informasjon om at andre land bruker analmetoden. Kina så langt ikke har svart på henvendelsen fra Japan.

På spørsmål fra mediene svarer det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Wang Wenbin at analmetoden er basert på vitenskap.

Nektet for ekthet

Videoen over ble i februar benektet å være ekte av kinesiske myndigheter, etter at den var delt millioner av ganger på Weibo. Ifølge de som hadde delt den frem til da, viste den hvordan personer som hadde blitt testet for covid, «gikk som pingviner» etterpå.

Analtesting skal ifølge kineserne være mer pålitelig, og utføres ved at en bomullspinne føres et par centimeter inn i anus og vris rundt flere ganger.

Det hele skal ta 10 sekunder å utføre.

Les også: Koronaviruset: Trodde du nese-testen var ille? Her har de begynt med anal-testen, fordi den skal være mer nøyaktig

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted